Μέλι και ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό μας

Μέλι και ελαιόλαδο θωρακίζουν τον οργανισμό μας

14/03/2015                                                            14:09

 

Το ελαιόλαδο και το μέλι, αποτελούν και τους δύο θεμέλιους λίθους για την ελληνική διατροφή και άξιους “εκπροσώπους” των ομάδων του λίπους και των υδατανθράκων αντίστοιχα.

Το ελαιόλαδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κουζίνας και συνοδεύει σχεδόν κάθε πιάτο που σερβίρεται στο τραπέζι. Πέρα από την πλούσια γεύση του και τη νοστιμιά που προσθέτει σε κάθε γεύμα, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, ουσίες με έντονη δράση υπέρ της υγείας της καρδιάς. Η θετική του επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ είναι αδιαμφισβήτητη αφού μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη κι έτσι μειώνει την τάση δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Παράλληλα,συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες ενισχύει σημαντικά και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Ωστόσο, το ελαιόλαδο ανήκει στην ομάδα του λίπους, με μια κουταλιά της σούπας να αποδίδει περί τις 135 θερμίδες και κατά συνέπεια πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.

Το μέλι αποτελεί ένα γλυκό φάρμακο της φύσης. Έχουν αναγνωριστεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Το μέλι είναι γνωστό για την αντιμικροβιακή του δράση και τις αντισηπτικές του ιδιότητες, ακόμα και στην επούλωση πληγών.  Ταυτόχρονα έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ προστατεύει την καρδιά. Η προσθήκη του σε οποιοδήποτε αφέψημα ή γάλα βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα, του κρυολογήματος και του πονόλαιμου. Μέσα από την προβιοτική δράση του ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης είναι φυσική πηγή γλυκόζης, που αποτελεί και το κύριο “καύσιμο” του εγκεφάλου.

Το μέλι πρέπει να συντηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένα δοχεία, σε χώρο σκοτεινό και ξηρό. Όταν κρυσταλλώσει ομοιόμορφα δεν χαλάει, μπορεί να παραμείνει έτσι για χρόνια. Όταν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα (ξεχωρίσει το νερό από τη ζάχαρη) κινδυνεύει να ξινίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που κρυσταλλώσει πάντως καλό είναι η ρευστοποίηση να γίνει σε μπεν μαρί.

 

Πηγή: Huffington Post Greece

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *