Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να αυξήσει το σωματικό μας βάρος

Η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να αυξήσει το σωματικό μας βάρος

11/5/2015                                                              09:00

 

Ισπανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί μακροπρόθεσμα να αυξήσει το σωματικό μας βάρος. Το σοβαρότερο, όμως, είναι πως μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο θανάτου των μεσηλίκων καθώς και των ηλικιωμένων με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, επειδή λ.χ. είναι παχύσαρκοι.

Τα επιστημονικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα  που έχουν δημοφιλείς στους κύκλους του αδυνατίσματος δίαιτες (όπως η Άτκινς και η Ζώνη) που δίνουν έμφαση στις πρωτεΐνες είναι πολύ αντικρουόμενα. Όσοι κάνουν υπερκατανάλωση πρωτεϊνών είθισται να τρώνε πολλά κρέατα και γαλακτοκομικά, και όχι τόσο τρόφιμα όπως οι φακές, ο αρακάς και τα ψάρια που επίσης αποτελούν πηγές πρωτεϊνών αλλά καλύτερης ποιότητας. Επιπλέον, στις δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες είθισται να συνιστάται δραστικός περιορισμός (έως αποκλεισμός) των υδατανθράκων, που κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν τον κορμό της διατροφής μας (συνιστάται να αποτελούν το τουλάχιστον 50% των ημερήσιων θερμίδων μας). Ωστόσο, όλοι οι υδατάνθρακες δεν είναι το ίδιο: εκτός από το ψωμί και τα προϊόντα του, τα ζυμαρικά και το ρύζι, στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα δημητριακά, τα φρούτα, οι πατάτες και η ζάχαρη. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την πηγή ενέργειας του οργανισμού και η πλήρης αποφυγή τους οδηγεί σε πείνα και εξάντληση που σύντομα οδηγούν την δίαιτα σε αποτυχία, λένε οι ειδικοί.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας το οποίο διεξάγεται στην Πράγα, διεξήχθη για να εξετάσει την συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών, το σωματικό βάρος και τη θνησιμότητα σε άτομα με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο εξαιτίας παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili, επιστράτευσαν 7.477 μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές, ουδείς εκ των οποίων είχε διαγνωσμένη καρδιοπάθεια κατά την έναρξή της το 2003, αλλά όλοι ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να την εκδηλώσουν. Ανακάλυψαν πως όσοι αντικατέστησαν τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αύξηση του σωματικού βάρους τους κατά περισσότερο από 10% στη διάρκεια της μελέτης. Είχαν επίσης κατά 59% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.Λίγο υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας και 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου είχαν όσοι αντικατέστησαν τα πολλά λίπη της διατροφής τους με πρωτεΐνες.

«Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών σχετίζεται μακροπρόθεσμα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και θανάτου στα άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιόρδι Σάλας-Σαλβάδο, καθηγητής Διατροφολογίας & Επιστήμης της Διατροφής στο Rovira i Virgili. Και συνέχισε: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δείχνει ότι οι δίαιτες με πολλές πρωτεΐνες είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *