Η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα  Αθροιστικής Κεφαλαλγίας

Η 21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Αθροιστικής Κεφαλαλγίας

17/3/2016                                                                                                                        11.00

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2016 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (EUROPEAN HEADACHE FEDERATION) ) και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ, Αν. Καθηγητής Δ.Δ. ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ εκ μέρους του ιατρικού κόσμου, και η AUDREY GRAVEN πρόεδρος της ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ (EUROPEAN HEADACHE ALLIANCE) εκ μέρους των ασθενών σε κοινή εκδήλωση, ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής ισημερίας, ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑ, λόγω του ότι οι αθροιστικές περίοδοι εμφανίζονται κυρίως την Άνοιξη. Τους Έλληνες ασθενείς εκπροσώπησε η πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΑΣ, κα Φόνη Βορίδη.

Η Αθροιστική Κεφαλαλγία είναι μια πρωτοπαθής κεφαλαλγία σαν την ημικρανία και την κεφαλαλγία τύπου-τάσεως, η οποία όμως είναι πολύ σοβαρή, και εξαιρετικά επώδυνη. Αποτελεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα πόνου από το οποίο υποφέρει ο σύγχρονος άνθρωπος. Έχει συχνότητα 1‰ στο γενικό πληθυσμό, όση δηλαδή η Πολλαπλή Σκλήρυνση και η νόσος Parkinson, αλλά κανείς δεν γνωρίζει για αυτή την τόσο σοβαρή κατάσταση, που εξαναγκάζει τους ασθενείς σε πρόωρη συνταξιοδότηση και αποχή από την εργασία εξαιτίας του πολύ έντονου πόνου.

Ονομάζεται Αθροιστική Κεφαλαλγία επειδή εμφανίζεται κατά αθροίσεις, δηλαδή ο ασθενής έχει κάθε μέρα έντονους πονοκεφάλους για μια περίοδο 1-3 μηνών, οι οποίοι υποχωρούν, για να εμφανισθούν σε μια άλλη αθροιστική περίοδο. Οι συγκεκριμένοι πονοκέφαλοι όμως, δεν είναι σαν την ημικρανία ή την κεφαλαλγία τύπου-τάσεως που περνούν με αναλγητικά, αλλά είναι εξαιρετικά επώδυνοι.

Κοινή επιδίωξη & υπόσχεση όλων είναι, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διοργανώνονται από κοινού εκδηλώσεις γιατρών και ασθενών, με σκοπό να γίνει γνωστή η διαταραχή αυτή και οι επώδυνες επιπτώσεις της στο ευρύ κοινό, στους γιατρούς και στους πολιτικούς, ώστε οι ασθενείς να αποκτήσουν την κοινωνική παραδοχή που τους αρμόζει αρχικά, και κατά δεύτερο λόγο να αυξηθεί η έρευνα και η υγειονομική περίθαλψη των ασθενών αυτών.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *