Έρευνα: Πολύπλοκη εργασία, καλύτερη μνήμη

Έρευνα: Πολύπλοκη εργασία, καλύτερη μνήμη

28/11/2014       9:00

Οι άνθρωποι που κάνουν πνευματικά απαιτητικές και πολύπλοκες δουλειές, έχουν καλύτερα μνήμη και καλύτερες νοητικές επιδόσεις όταν γεράσουν, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο «Heriot-Watt», με επικεφαλής τον Δρ Άλαν Γκάου, μελέτησαν 1.066 άτομα κατά μέσο όρο 70 ετών, τα οποία υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ πνευματικών επιδόσεων (μνήμης, ταχύτητας σκέψης, νοητικής ικανότητας). Στη συνέχεια οι βαθμολογίες συσχετίστηκαν με τα επαγγέλματα των ανθρώπων.

Τα επαγγέλματα κατατάχθηκαν από άποψη πολυπλοκότητας με βάση μια σειρά κριτηρίων. Για παράδειγμα, πιο πολύπλοκες δουλειές θεωρήθηκαν όσες απαιτούν δημιουργία, συντονισμό και σύνθεση δεδομένων, ενώ πιο απλές όσες περιορίζονται σε αντιγραφή και σύγκριση στοιχείων. Επίσης, πιο πολύπλοκα θεωρούνται τα επαγγέλματα που αφορούν την καθοδήγηση ανθρώπων ή τις διαπραγματεύσεις με τρίτους, ενώ πιο απλά θεωρούνται αυτά στα οποία οι εργαζόμενοι δέχονται οδηγίες.

Έτσι, μεγάλης πολυπλοκότητας θεωρούνται επαγγέλματα όπως το management, η δικηγορία, η αρχιτεκτονική, η μηχανολογία, η γραφιστική τέχνη και η μουσική, ενώ χαμηλότερης πολυπλοκότητας θεωρούνται δουλειές όπως ο ελαιοχρωματισμός, η εργασία σε εργοστάσιο ή τηλεφωνικό κέντρο.

Επίσης, οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τον δείκτη νοημοσύνης των συμμετεχόντων, όπως είχε προκύψει από τεστ που είχαν κάνει ως μαθητές στην ηλικία των 11 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έκαναν κάποια πολύπλοκη δουλειά, εμφάνιζαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ πνευματικών επιδόσεων, στην ηλικία των 70 ετών.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η επίπτωση της πολυπλοκότητας του επαγγέλματος δεν είναι μεγάλη και θεωρείται περίπου ανάλογη με τη θετική επίδραση στη λειτουργία του νου κατά την τρίτη ηλικία της αποχής από το κάπνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι, ενώ οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να κάνουν στη ζωή τους μια πιο πολύπλοκη δουλειά, αυτή η εξ αρχής ανώτερη νοημοσύνη δεν εξηγεί παρά το 50% περίπου των καλύτερων επιδόσεων στα τεστ που έγιναν στους ηλικιωμένους. Το υπόλοιπο 50% είναι το πλεονέκτημα που αποκτά κανείς χάρη στο πολύπλοκο επάγγελμά του, το οποίο «γυμνάζει» το μυαλό του.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι όσο περισσότερες προκλήσεις προσφέρει ένα εργασιακό περιβάλλον, τόσο αυτό βοηθάει τους ανθρώπους να διατηρούν τις νοητικές ικανότητές τους χρόνια αφότου έχουν συνταξιοδοτηθεί», σχολιάζει ο Δρ Γκάου.

ΠΗΓΗ: Neurology, ΑΠΕ-ΜΠΕ, In.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.