Έρευνα: Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στο “μυαλό” μας

Έρευνα: Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται στο “μυαλό” μας

10/11/2014    8:30

Το μυστικό της μακροζωίας φαίνεται ότι εκτείνεται πέρα από την υγιεινή διατροφή και την άσκηση, στους νευρώνες του μυαλού μας. Σχετική επιστημονική έρευνα, έδειξε ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν και δραστηριοποιούνται νιώθοντας ότι έχουν έναν σκοπό στη ζωή τους ζουν δύο χρόνια περισσότεροι από εκείνους που διάγουν ένα βίο χωρίς την αίσθηση νοήματος.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet συμμετείχαν 9.050 ενήλικες κατά μέσο όρο άνω των 65. Οι ερευνητές από το University College London, τα Πανεπιστήμια Princeton και Stony Brook εξέτασαν την αίσθηση ευδαιμονίας και ευεξίας των συμμετεχόντων σε μια περίοδο οχτώμισι ετών.

Στη διάρκεια αυτών των ετών το 9% των ατόμων στην υψηλότερη κλίμακα ευδαιμονίας είχαν πεθάνει συγκριτικά με το 29% όσων βρίσκονταν στη βάση της εν λόγω κλίμακας.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και οι ασθένειες διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που βρίσκονταν υψηλότερα στην κλίμακα της ευεξίας και της ευδαιμονίας είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της έρευνας. Επίσης, «κέρδιζαν» δυο επιπλέον χρόνια ζωής συγκριτικά με όσους βρίσκονταν στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας.

Ο καθηγητής Andrew Steptoe από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας φανερώνουν την ενδιαφέρουσα πιθανότητα η σωματική υγεία να βελτιώνεται από την αίσθηση ευεξίας και ευδαιμονίας. Η αίσθηση του ελέγχου, του σκοπού και της αξίας ενός ανθρώπου φαίνεται ότι λειτουργεί μεταξύ άλλων και προς όφελος της αντιγήρανσης.

Πηγή: The Lancet, Vita, Ξένος Τύπος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *