Ήλιος: Ένα φωτεινό σημείο στην ανθρώπινη υγεία

Ήλιος: Ένα φωτεινό σημείο στην ανθρώπινη υγεία

24/11/2014         13:00

Όταν οι άνθρωποι εκτίθενται στο φως του ήλιου ή στο πολύ έντονο τεχνητό φως το πρωί, η νυκτερινή παραγωγή μελατονίνης του οργανισμού διενεργείτα νωρίτερα και πιο ομαλά, με αποτέλεσμα να κοιμούνται πιο εύκολα τη νύχτα, μας πληροφορούν έρευνες εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό αλλά οι αρχαίοι θεωρούσαν ηλιοθεραπεία, με την κυριολεκτική έννοια, την έκθεση στο πρωινό φως, ακριβώς πριν ανατείλλει ο ήλιος, για διάστημα περίπου 15 λεπτών. Στέκονταν στο σημείο που περίμεναν ότι θα “χτυπήσουν” οι ηλιακές ακτίνες, λίγη ώρα πριν, καθώς το θεωρούσαν -και πολύ σωστά όπως υποστηρίζει και η σύγχρονη επιστήμη- θεραπευτικό για πάρα πολλές παθήσεις του οργανισμού.

Ακόμα και τα γυαλιά ηλίου, επειδή περιορίζουν την πλήρη πρόσβαση των ματιών στο ηλιακό φως, μεταβάλλουν τους ρυθμούς μελατονίνης. Έκθεσή μας στο φως της ημέρας, ακόμη και για μόλις 10-15 λεπτά, χωρίς προφυλάξεις (καπέλο, γυαλιά, ομπρέλα) θα μπορούσε να προσδώσει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το ηλιακό φως που δέχεται ο οργανισμός μας, όταν βρισκόμαστε στο ύπαιθρο μια καλοκαιρινή μέρα, είναι χίλιες φορές πιο έντονο και ευεργετικό από ό,τι λαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα μέ όσα υποστηρίζει ο ερευνητής Russel J. Reiter του Πανεπιστημίου του Τέξας, Health Science Center, ο οποίος διεξάγει έρευνα για θέματα σχετικά με τη λειτουργία της μελατονίνης.

“Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε κλειστούς χώρους να βγαίνουν έξω κατά διαστήματα μέσα στη μέρα, και επιπλέον ότι όλοι να προσπαθούμε να κοιμόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους ρυθμούς παραγωγής μελατονίνης και μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στη διάθεση, την ενέργεια και την ποιότητα του ύπνου”.

ΠΗΓΗ: Sofokleousin

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *