Αυξητική τάση για τον σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας: κύριο αίτιο η κακή διατροφή

Αυξητική τάση για τον σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας: κύριο αίτιο η κακή διατροφή

26/3/2015                                                           14:22

 

Πάνω από 10% τους γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης (επιπολασμός) του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με διαβήτη, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης «Σαλαμίνα» που πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη διάρκεια του 14ου Πανελληνίου Διαβητολογικού Συνεδρίου (18-21 Μαρτίου), στην Αθήνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας (Μάιος 2014), ο επιπολασμός της νόσου ήταν υψηλότερος από τον προβλεπόμενο σε ποσοστό 12,6%, ενώ το 2002, το ποσοστό ήταν 8,2% και το 2006, 9,6%. Ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων με διαβήτη ήταν τα 55 έτη το 2002, ενώ στη μέτρηση του 2014 είχε πέσει στα 48 με 50 έτη ζωής. «Ο συγκεκριμένος επιπολασμός επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη για τελικό πραγματικό επιπολασμό μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Αλέξης Σωτηρόπουλος. Στην έρευνα καταγράφεται ωστόσο και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, που είναι ο σχετικά συχνός εργαστηριακός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 8%- 9% του πληθυσμού (800.000- 900.000) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3%- 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο. Γενικότερα ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και σωστής παρακολούθησης του διαβητικού ατόμου.

 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *