Δεν βρέθηκε τελικά το γονίδιο της μακροζωίας

Δεν βρέθηκε τελικά το γονίδιο της μακροζωίας

14/11/2014      10:05

Γενετική συγκριτική ανάλυση του DNA 17 υπεραιωνόβιων ανθρώπων, 16 γυναικών και ενός άνδρα, ηλικίας 110 έως 116 ετών, απέτυχε να εντοπίσει κάποιον γενετικό παράγοντα που τους έχει χαρίσει το πλεονέκτημα της μακροζωίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει γονίδια που κωδικοποιούν κάποιες πρωτεΐνες που ενδεχομένως να παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία, περιλαμβανομένου του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 (IGF-1). Ορισμένοι άνθρωποι είναι φορείς μιας μετάλλαξης του IGF-1 που χάνει την δραστηριότητά της με την πάροδο του χρόνου, και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης.

Η παρούσα έρευνα όμως, είναι η πρώτη που ανέλυσε το DNA υπεραιωνόβιων ανθρώπων και το συνέκρινε με το DNA 34 ατόμων, ηλικίας 21 έως 79 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αναπτυξιακής Βιολογίας και Γενετικής, Στούαρτ Κιμ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν ότι η γενετική ανάλυση δεν έφερε στο φως κάποιο γενετικό χαρακτηριστικό, που να είναι κοινό και στα 17 υπεραιωνόβια άτομα.

«Ελπίζαμε να βρούμε κάποιο γονίδιο που να σχετίζεται με τη μακροζωία. Αυτό όμως δεν συνέβη και είμαστε αρκετά απογοητευμένοι. Είμαστε όμως ακόμα στην αρχή της αναζήτησης των γονιδίων που προσφέρουν μακροζωία σε ορισμένους ανθρώπους», σχολίασε ο Δρ Κιμ.

Ο ερευνητής δηλώνει πεπεισμένος ότι η μακροζωία έχει γενετικό υπόβαθρο, χάρη στο οποίο επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης. «Αυτοί οι υπεραιωνόβιοι έχουν ένα διαφορετικό ‘ρολόι’ χάρη στο οποίο παραμένουν πραγματικά άκρως λειτουργικοί για μακρύ χρονικό διάστημα. Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κάτι γενετικό. Όμως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική επίδραση είναι πολύπλοκη. Πρέπει να είναι πολλά γονίδια ή διαφορετικά γονίδια σε κάθε υπεραιωνόβιο αυτά που του δίνουν τη δυνατότητα να ζει τόσο πολύ», εξηγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το δείγμα της παρούσας μελέτης ένας από τους 17 υπεραιωνόβιους ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού ως την ηλικία των 103 ετών και ένας άλλος οδηγούσε αυτοκίνητο έως την ηλικία των 107 ετών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι 17 υπεραιωνόβιοι δεν ανέφεραν κάποιες ιδιαίτερα υγιεινές συνήθειες, που να δικαιολογούν τη μακροζωία. Ως ομάδα, δεν έκαναν ούτε ιδιαίτερα υγιεινή διατροφή, ούτε ασκούνταν σωματικά σε τακτική βάση. Μάλιστα περίπου οι μισοί ήσαν και καπνιστές.

Παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι, οι άνθρωποι που ξεπερνούν τα 100, έχουν μόλις 19% πιθανότητα να υποστούν καρκίνο, έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αντίθετα ο μέσος άνθρωπος στην ηλικία των 85 ετών έχει πιθανότητα περίπου 50% να διαγνωστεί με καρκίνο και 35% με καρδιολογικά προβλήματα.

Οι έρευνες λοιπόν για το μυστήριο της μακροζωίας θα συνεχιστούν με επίκεντρο το «κλειστό κλαμπ» των ανθρώπων που έχουν γιορτάσει τα 110ά γενέθλιά τους. Πρόκειται για 75 άτομα (22 στις ΗΠΑ), σχεδόν όλες γυναίκες.

ΠΗΓΗ: Ξένος Τύπος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.