Δόντια: Ο καθρέφτης της υγείας μας

Δόντια: Ο καθρέφτης της υγείας μας

17/11/2014      12:40

Ο καθρέφτης της υγείας είναι η στοματική κοιλότητα. Για να έχουμε όμως σωστή στοματική υγιεινή θα πρέπει να εφαρμόζουμε προληπτικά και να ακολουθούμε συστηματικά  διάφορους κανόνες περιποίησης και υγιεινής.

Κύριο και σημαντικό ρόλο έχει το σωστό βούρτσισμα των δοντιών με τις σωστές κινήσεις για να καθαρίζονται όλες οι επιφάνειες του δοντιού. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα. Να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μεσοδόντιο βουρτσάκι. Επίσης κάτι που ίσως πολύ δεν γνωρίζουν είναι η σημασία του να βουρτσίζουμε την πάνω επιφάνεια της γλώσσας η οποία είναι εστία μικροβίων και βακτηριδίων. Αποτέλεσμα του μη καθαρισμού της είναι να παραμένουν αυτά στη στοματική κοιλότητα.

Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος στο ιατρείο κάθε 6 μήνες και ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος. Με τον έλεγχο βρίσκονται όλες οι βλάβες των δοντιών και του βλεννογόνου έγκαιρα και έτσι τις προλαβαίνουμε σε αρχικό στάδιο.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως το κάπνισμα και τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να μας προκαλέσουν από απλές έως πολύ βαριές νόσους (λευκοπλακίες, καρκίνο).

Μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από έλλειψη συστηματικού καθαρισμού και τη δημιουργία πέτρας είναι η περιοδοντίτιδα, η οποία εάν δεν θεραπευτεί άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε  τα δόντια. Επίσης λόγω των πολλών και ποικίλων μικροβίων μέσα στους θυλάκους κυρίως σε στόματα που είναι παραμελημένα και χωρίς περιποίηση, βρίσκονται αποστήματα, κύστεις, φλεγμονές με κίνδυνο να μεταφερθούν τα μικρόβια στον εγκέφαλο και αλλού είναι  επίσης πιθανόν να προκληθεί περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Επιτακτική λοιπόν για να μην συμβούν όλα τα ανωτέρω, είναι  η πρόληψη και η περιποίηση της στοματικής κοιλότητας. Αυτά θα πρέπει να ξεκινάνε και να γίνονται συνήθεια από την παιδική ηλικία.

Το Κέντρο Υγείας Περιστερίου τη λειτουργία του οποίου συνδράμει το ΚΕΕΛΠΝΟ μαζί με τον Δήμο Περιστερίου υλοποίησε ένα πρόγραμμα πρόληψης στα παιδιά Α’,Β’,Γ’ Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιελάβανε επίσκεψη κλιμακίου στα δημοτικά σχολεία του δήμου με κινητή μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το κλιμάκιο αποτελούσαν οδοντίατρος, επισκέπτης υγείας, νοσηλευτής και κοινωνικός λειτουργός.

Σε κάθε τμήμα της Α’,Β’,Γ’ Δημοτικού πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ομιλίες στις οποίες δόθηκε ιδιαίτερο βάρος. Με έμφαση  στο σωστό βούρτσισμα, πώς πρέπει να πλένουν τα δόντια τους μετά από κάθε γεύμα και το νυχτερινό βούρτσισμα, το οποίο πρέπει να γίνεται πιο σχολαστικά. Ελέγχθηκαν περισσότερα από 1000 παιδιά με τη συναίνεση των γονέων τους και δόθηκε ατομική βεβαίωση με όλα τα ευρήματα.

Επίσης η διατροφικές τους συνήθειες, η σημασία της υγιεινής διατροφής για το σώμα τους και  για τα δόντια τους παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν λεπτομερώς. Τα φρούτα, λαχανικά, γάλα, όσπρια, ψάρια, πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι μας καθημερινά. Αντιθέτως πρέπει να τρώμε ελάχιστα γλυκά, ανθρακούχα, λιπαρά και fast foods.

Έλεγχος και φθορίωση πρέπει να γίνεται κάθε 6 μήνες  και στα παιδιά από 4-13 ετών. Ο οδοντίατρος με τον έλεγχο θα  ενημερώσει για τυχόν βλάβες και έτσι η θεραπεία θα είναι στο αρχικό στάδιο και ανώδυνη. Εάν τα παιδιά ακολουθήσουν τα ανωτέρω θα έχουν πιο υγιή στοματική κοιλότητα.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι όσα παιδιά δεν έχουν οδοντίατρο, μπορούν να έρχονται στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, όπου εντελώς δωρεάν τους παρέχεται έλεγχος, φθορίωση, εμφράξεις, sealant, καθαρισμοί και εξαγωγές. Στους ενήλικες παρέχεται έλεγχος, καθαρισμός δοντιών και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

ΤΣΑΜΑΣΙΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ – ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *