Δύο φορείς εξαφάνισαν το AIDS από τον οργανισμούς τους χωρίς θεραπεία

Δύο φορείς εξαφάνισαν το AIDS από τον οργανισμούς τους χωρίς θεραπεία

5/11/2014  09:00

Η «ανάρρωση» δύο ανδρών που προσβλήθηκαν από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS –ο ένας μάλιστα πριν από 30 χρόνια– ανοίγει «ενδιαφέρουσες προοπτικές» για την εξεύρεση μιας θεραπείας, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αφομοίωσαν τον HIV

Ένα φυσικό φαινόμενο επέτρεψε στον οργανισμό και των δύο φορέων να «ενσωματώσει» τον ιό στο DNA τους, εξουδετερώνοντάς τον. «Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο με τον ιό HIV, μολονότι η φύση έμαθε να κάνει το ίδιο με άλλους ιούς», σχολίασε ο Γάλλος καθηγητής Ιβ Λεβί, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι δύο ασθενείς προσβλήθηκαν από τον HIV, όμως δεν ασθένησαν ποτέ και ο ιός δεν εντοπίζεται στο αίμα τους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση Clinical Microbiology & Infection. Κανείς από τους δύο δεν χρειάστηκε να λάβει θεραπεία.

Ενα ένζυμο εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού

Το κλειδί βρίσκεται σε ένα ένζυμο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί μέρος του οπλοστασίου του ενάντια στους ιούς. Πρόκειται για το Apobec. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός προσβληθεί από τον HIV, το ενζυμο Apobec απενεργοποιείται από μια πρωτεΐνη του ιού. Όμως στην περίπτωση των δύο ανδρών, αυτό δεν συνέβη. Ο ιός έχει ενσωματωθεί στο DNA τους, αλλά δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί γιατί το ένζυμο Apobec παραμένει πλήρως ενεργό.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί προοπτικές για την εξεύρεση μιας θεραπείας με τη χρήση αυτού του ενζύμου. Για τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, της Ιατρικής Σχολής της Μασσαλίας, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση του ορισμού της «θεραπείας», που μέχρι και σήμερα βασίζεται στην ιδέα ότι ο οργανισμός θα πρέπει να «απορρίψει» τον ιό.

Τριάντα χρόνια φορέας χωρίς φαρμακευτική αγωγή

Ο ένας από τους δύο άνδρες είναι σήμερα 57 ετών και διαγνώστηκε με τον ιό πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το 1985. Ο δεύτερος, ένας Χιλιανός 23 ετών, πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό το 2008 αλλά διαγνώστηκε τρία χρόνια αργότερα, το 2011. Κανείς από τους δύο οροθετικούς άνδρες δεν έχει άλλους παράγοντες, όπως κάποια μετάλλαξη, που θα εμπόδιζε τον ιό να αναπαραχθεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *