Εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα

Εξωγενείς παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα

14/03/2015                                                                         09:35

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει ενοχοποιηθεί για σημαντικές επιπτώσεις και στην  αναπαραγωγική υγεία ανδρών και γυναικών. Μήπως μπορούμε να παρέμβουμε;

Αν και η κληρονομικότητα και η ηλικία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα ενός ζευγαριού, δεν αμφισβητείται ο ρόλος των εξωγενών παραγόντων που αφορούν στην καθημερινότητα και το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η γονιμότητα και η σύλληψη είναι το αποτέλεσμα πολλών περιβαλλοντικών συνιστωσών και πολλές φορές είναι δύσκολο να υπάρξει μία σαφής εικόνα σε ότι αφορά την επίδραση της κάθε μίας, λόγω της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης αλλά και εξαιτίας των εν γένει δυσμενών συνεπειών της κάθε μίας.

 • Είναι πλέον γνωστό ότι οι «κακές συνήθειες» όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η κακή διατροφή επηρεάζουν ταυτόχρονα και τη γονιμότητα των ζευγαριών. Εκτός από προβλήματα στην ποιότητα του σπέρματος και στην παραγωγή τεστοστερόνης, είναι δυνατό να επηρεάσουν και τη γυναικεία γονιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
 • Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από τα διάφορα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνεπάγεται το υπερβολικό ή πολύ χαμηλό βάρος, συσχετίζεται και με ανωορρηκτική υπογονιμότητα, ιδιαίτερα σε γυναίκες οι οποίες ασκούνται εντατικά. Από την άλλη, η παχυσαρκία επηρεάζει και τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που σχετίζονται με την αναπαραγωγή.
 • Προσοχή στα φάρμακα και τις θεραπείες. Θα πρέπει να ακολουθούνται μετά από σύσταση του γιατρού, δεδομένου ότι πολλές δραστικές ουσίες (πχ αντιβιοτικά) επηρεάζουν τη γονιμότητα.
 • Το άγχος δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στα προβλήματα γονιμότητας. Η αρνητική του επίδραση στη γονιμότητα είναι αποδεδειγμένη ενώ, αντιστρόφως, η διάγνωση της υπογονιμότητας προκαλεί επιπλέον stress το οποίο δυσκολεύει περαιτέρω τη σύλληψη.
 • Η προσωπική σεξουαλική συμπεριφορά είναι δυνατό να εγκυμονεί κινδύνους για τη γονιμότητα όταν ευνοεί τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Λοιμώξεις που δε θεραπεύονται μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου με επαγόμενη υπογονιμότητα. Αντίστοιχα στον άνδρα τα ΣΜΝ έχουν ενοχοποιηθεί για διαταραχή της αρχιτεκτονικής και απόφραξη των οδών που μεταφέρουν το σπέρμα

Στο καθημερινό μας περιβάλλον ερχόμαστε σε επαφή με πλήθος τοξικών παραγόντων όπως μη ιονίζουσα ακτινοβολία (κινητά τηλέφωνα), τοξικά και ρυπαντές (πλαστικά, διαλύματα καθαρισμού, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, ατμοσφαιρικοί ρύποι), οι οποίοι φαίνεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσουμε στους παράγοντες επικινδυνότητας στον επαγγελματικό χώρο οι οποίοι συνοψίζονται σε:

Φυσικούς παράγοντες (ακτινοβολία, υψηλές θερμοκρασίες)

Βιολογικούς παράγοντες (ιοί, μικρόβια)

Τοξικές ουσίες (μόλυβδος, υδράργυρος)

Αν και τα επίπεδα του κάθε παράγοντα ξεχωριστά μπορεί να μην υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας, εντούτοις η συνδυαστική τους δράση μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.

Και εδώ η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι καθημερινές συνήθειες πολλές φορές είναι στο χέρι μας να βελτιώνονται να οι «κακές συνήθειες» να διορθώνονται. Ο υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί μία ολιστική προσέγγιση με στόχο τη γενικότερη υγεία μας και μέσα από αυτό την αύξηση της πιθανότητας μίας επιτυχούς σύλληψης και μίας ομαλής εγκυμοσύνης με ευχάριστη έκβαση.

Η τροποποίηση των συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή αλκοόλ
 • Διατήρηση σταθερού βάρους ή αποκατάστασή του
 • Άσκηση με μέτρο στις γυναίκες
 • Προσεκτική λήψη φαρμάκων
 • Προσεγμένη διατροφή (προτείνεται η μεσογειακή δίαιτα)
 • Διαχείριση άγχους
 • Χρήση προφυλακτικού
 • Μείωση ή εξάλειψη της έκθεσης σε τοξικά προϊόντα με τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα ή αντικατάστασή τους με ασφαλέστερα όταν αυτό είναι δυνατό (πχ απορρυπαντικά).
 • Αποφυγή περιοχών με αυξημένους ρύπους
 • Μειωμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου

 

Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας-γυναικολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.