Η άσκηση ενισχύει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ισορροπία

Η άσκηση ενισχύει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ισορροπία

14/5/2015                                                                                19:30

 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας healthday.com και τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη φαιά ουσία στον εγκέφαλο, αυξάνοντας το μέγεθος των περιοχών που συμβάλλουν στον έλεγχο της ισορροπίας και του συντονισμού. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία σε μακροπρόθεσμο επίπεδο -όπως η μείωση του κινδύνου πτώσεων, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Urho Kujala από το πανεπιστήμιο της Γυβάσκυλας στη Φιλανδία.

Ο Dr Kujala υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά από διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα, τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, την καλύτερη λειτουργία της μνήμης και το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ήθελαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει η άσκηση τον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό διεξήγαγαν την έρευνά τους με 10 ζευγάρια διδύμων (άντρες) ηλικίας 32-36 ετών.

Εστιάζοντας σε δίδυμους, που έχουν το ίδιο DNA, θα ήταν σε θέση να δουν πώς το περιβάλλον κάθε ατόμου επηρεάζει τον οργανισμό του. Σε κάθε «σετ διδύμων» ο ένας αδερφός ασκούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των τριών ετών, που διήρκεσε η έρευνα, παρότι ανέφεραν ότι σε προηγούμενα στάδια της ζωής τους πραγματοποιούσαν παρόμοια επίπεδα άσκησης. «Κατά μέσο όρο, οι πιο ενεργοί από τους διδύμους έτρεχαν τρεις ώρες περισσότερο την εβδομάδα» είπε ο Dr Kujala.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η άσκηση δε φάνηκε να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου στο σύνολό του, ωστόσο διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην περισσότερη δραστηριότητα και τον όγκο του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την κίνηση. Επιπλέον, οι δίδυμοι που γυμνάζονταν περισσότερο, είχαν καλύτερο έλεγχο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό τους, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Πηγή: Newsbeast.gr
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *