14/5/2015 19:30
Ο Dr Kujala υποστηρίζει ότι η σωματική δραστηριότητα έχει ήδη συνδεθεί με μια σειρά από διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως τα χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα, τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιακών ασθενειών, την καλύτερη λειτουργία της μνήμης και το χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ήθελαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει η άσκηση τον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό διεξήγαγαν την έρευνά τους με 10 ζευγάρια διδύμων (άντρες) ηλικίας 32-36 ετών.
Εστιάζοντας σε δίδυμους, που έχουν το ίδιο DNA, θα ήταν σε θέση να δουν πώς το περιβάλλον κάθε ατόμου επηρεάζει τον οργανισμό του. Σε κάθε «σετ διδύμων» ο ένας αδερφός ασκούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των τριών ετών, που διήρκεσε η έρευνα, παρότι ανέφεραν ότι σε προηγούμενα στάδια της ζωής τους πραγματοποιούσαν παρόμοια επίπεδα άσκησης. «Κατά μέσο όρο, οι πιο ενεργοί από τους διδύμους έτρεχαν τρεις ώρες περισσότερο την εβδομάδα» είπε ο Dr Kujala.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η άσκηση δε φάνηκε να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου στο σύνολό του, ωστόσο διαπιστώθηκε μια σύνδεση ανάμεσα στην περισσότερη δραστηριότητα και τον όγκο του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την κίνηση. Επιπλέον, οι δίδυμοι που γυμνάζονταν περισσότερο, είχαν καλύτερο έλεγχο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό τους, κάτι που συνεπάγεται μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.