Η τεχνολογία βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από Πάρκινσον

Η τεχνολογία βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από Πάρκινσον

13/5/2015                                                             11:34

 

Δεκάδες ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον, μια ασθένεια που μετράει 7-10 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Μέχρι όμως να βρεθεί η οριστική θεραπεία, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από Πάρκινσον, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν καλύτερα τα υπάρχοντα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της νόσου, δηλαδή κινητικές διαταραχές όπως τρέμουλο ή βραδυκινησία.

Σε αυτό στοχεύει το ηλεκτρονικό σύστημα της Μονάδας Ιατρικής Τεχνολογίας και Ευφυών Πληροφοριακών Συστημάτων (MedLab) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εμπνευστής του συστήματος είναι ο Δημήτρης Φωτιάδης, διευθυντής της μονάδας και καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το καλοκαίρι του 2016, σε τιμή που θα κινείται στα 250-450 ευρώ. «Η “καρδιά” του θα είναι 5 μικροί αισθητήρες που θα φοράει ο ασθενής στο σώμα του και οι οποίοι θα καταγράφουν τον τρόπο που κινείται, ακολουθώντας κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες», λέει στην «Κ» ο κ. Φωτιάδης.

Τα δεδομένα θα αναλύονται από ειδικό λογισμικό και θα στέλνονται ασύρματα στον γιατρό, ο οποίος θα παρακολουθεί από απόσταση συνεχώς την κατάσταση του αρρώστου. «Επομένως, στην επόμενη επίσκεψη στο ιατρείο, ο νευρολόγος θα έχει ξεκάθαρη εικόνα για το αν υπήρξαν συμπτώματα στο διάστημα που μεσολάβησε. Κάτι που σημαίνει πως θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει τις δόσεις των φαρμάκων πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι σήμερα».

Υπολογίζεται πως περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από Πάρκινσον. Η νευροεκφυλιστική πάθηση οφείλεται στην καταστροφή των νευρικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που παίζει σημαντικό ρόλο στην κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Αυτό που κάνουν τα φάρμακα είναι να αναπληρώνουν τη χαμένη ντοπαμίνη, περιορίζοντας έτσι τα κινητικά προβλήματα.

Oι πέντε αισθητήρες, οι οποίοι θα δένονται με λουράκια στα χέρια, στα πόδια και στο στήθος, θα καταγράφουν συνεχώς και με ακρίβεια τις κινήσεις του σώματος. Ο ασθενής θα συνδέει το βράδυ τους αισθητήρες σε μια ειδική βάση, για να επαναφορτισθούν. Στη βάση αυτή θα υπάρχει ένα tablet, όπου ειδικοί αλγόριθμοι θα επεξεργάζονται τα δεδομένα, για να προσδιορίσουν αν εμφανίσθηκαν συμπτώματα και ποια. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάλυση, το tablet θα στέλνει την αναφορά στον γιατρό, παρέχοντάς του έτσι μια καθημερινή και αντικειμενική αξιολόγηση της κινητικότητας.

Το σύστημα πήρε «σάρκα και οστά» χάρις στο πρόγραμμα Perform, που υπέβαλε το MedLab στην Ε.Ε. Στο πλαίσιό του, οι Έλληνες επιστήμονες συνεργάσθηκαν με ειδικούς στο Πάρκινσον και ερευνητές από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Βρετανία και την Πολωνία, για την ανάπτυξη του hardware και του λογισμικού. «Επίσης, μπορέσαμε να ελέγξουμε τη λειτουργία των αλγορίθμων με μια μελέτη σε 90 ασθενείς, που έδειξε πως η ακρίβειά τους ξεπερνά το 90%».

Στόχος είναι, επίσης, ο άρρωστος να έχει μεγαλύτερη ελευθερία στη ζωή του έξω από το σπίτι. Έτσι, τα δεδομένα από τους αισθητήρες θα συγκεντρώνονται σ’ ένα smartphone, το οποίο θα μπορεί να έχει συνεχώς μαζί του. Όπως προσθέτει, εκτός από τον νευρολόγο, στην εξέλιξή του το σύστημα θα ενημερώνει και όσους ακόμη ειδικούς εμπλέκονται στη θεραπεία του (π.χ. τον φυσικοθεραπευτή ή τον διαιτολόγο), αλλά κι εκείνον που έχει αναλάβει τη φροντίδα του –δηλαδή τον συγγενή ή τη νοσοκόμα. «Έτσι, ο συγγενής θα νιώθει πιο ασφαλής όταν βρίσκεται μακριά από τον ασθενή και πιο σίγουρος για το πότε ο άνθρωπος που φροντίζει χρειάζεται να επισκεφθεί τον γιατρό» καταλήγει ο κ. Φωτιάδης.

 

Πηγή: Η Καθημερινή

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.