Ιατρικός τουρισμός: ιακανοποιητική θεραπεία ασθενειών σε ιαματικά λουτρά

Ιατρικός τουρισμός: ιακανοποιητική θεραπεία ασθενειών σε ιαματικά λουτρά

17/02/2015                                                             12:35

 

Η σύγχρονη ιατρική επιβεβαιώνει την ήδη γνωστή από την αρχαιότητα πεποίθηση ότι ο συνδυασμός του θερμαλισμού με τη φαρμακευτική αγωγή υπόσχεται πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα με το εξαιρετικό κλίμα και τις ιαματικές πηγές που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού αισθητικού κάλλους που δίνουν ταυτόχρονα στον ασθενή και τη δυνατότητα για ποιοτικές διακοπές.

Οι θεραπείες που θεραπεύονται ικανοποιητικά σε ιαματικά λουτρά είναι οι εξής:

Αυχενικό σύνδρομο
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ιαματικά λουτρά σε θερμό νερό είναι μυοχαλαρωτικά και επιδρούν θετικά στους πόνους της αυχενικής μοίρας. Οι δε ευεργετικές επιπτώσεις τους είναι εμφανείς ακόμα και αρκετό καιρό μετά την ολοκλήρωση της λουτροθεραπείας.

Γυναικολογικές παθήσεις
Κάποιες από τις παθήσεις που πρέπει να αναφερθούν είναι οι φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, η λευκόρροια, η σαλπιγγίτιδα, οι διαταραχές του έμμηνου κύκλου, η εμμηνόρροια, οι ενοχλήσεις μετά από γυναικολογική επέμβαση, η αιδιίτιδα, η κολπίτιδα και η πυελοπεριτονίτιδα.

Δερματοπάθειες
Η λουτροθεραπεία και η πηλοθεραπεία είναι οι μορφές του θερμαλισμού που βοηθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος. Το έκζεμα, η νεανική ακμή, η ψωρίαση, οι τοπικές δερματίτιδες και το πρήξιμο από διάφορες αιτίες είναι κάποιες από αυτές.

Διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας
Ο μηχανισμός με τον οποίο τα ιαματικά λουτρά δρουν θετικά και τονώνουν την καλή λειτουργία της καρδιάς έχει άμεση σχέση με τη χαλάρωση των μυών, που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του λουτρού. Οσο χαλαρώνουν οι μύες τόσο πέφτει η αρτηριακή πίεση. Ετσι παρατηρούνται ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στα στεφανιαία αγγεία.

Τραυματισμοί και εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων
Οι ιαματικές πηγές επιδρούν θετικά κυρίως στα κατάγματα, τα διαστρέμματα αλλά και τις αγκυλώσεις που πιθανά έχουν εμφανιστεί σε κάποιο τραυματισμένο μέλος το οποίο έχει μείνει καιρό σε ακινησία. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι τα ιαματικά λουτρά απαγορεύονται αυστηρά για όσο καιρό το τραύμα είναι ακόμα ανοιχτό.

Ισχιαλγίες, Οσφυαλγίες, Δισκοπάθεια
Τα θερμά λουτρά αλλά και η σωστή άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας έχουν θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό που διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωσή της.

Μυαλγίες
Τα ιαματικά λουτρά με σημαντικές ποσότητες αλάτων βοηθούν ώστε να μειωθεί αισθητά ο πόνος που προέρχεται από μυαλγίες. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για μυαλγίες που είναι σύμπτωμα είτε κακώσεων των μυών είτε αρθριτικών εκδηλώσεων ή μυοπαθειών.

Παθήσεις νευρικού συστήματος 

Για αυτές τις παθήσεις θεωρείται αποτελεσματική η χρήση μεταλλικών ιαματικών λουτρών μέτριας θερμότητας ή φυσιολογικής θερμοκρασίας. Η αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί το κεντρικό νευρικό σύστημα έρχεται γρηγορότερα όταν η λουτροθεραπεία γίνεται σε συνδυασμό με την παραδοσιακή φυσικοθεραπεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο αφορά χιλιάδες ανθρώπους είναι οι περιπτώσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Η λουτροθεραπεία, σε αυτή την περίπτωση, είναι περισσότερο χρήσιμη στην περίπτωση που το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει προκαλέσει παράλυση του ασθενούς.

Παθήσεις ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
Η λουτροθεραπεία και η εισπνοθεραπεία σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί ο γιατρός συνδυάζονται πολύ καλά στις περιπτώσεις παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα και η βρογχεκτασία.Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ουσίες που εκρήγνυνται από τις ιαματικές πηγές κατά τη διάρκεια της εισπνοθεραπείας δρουν βλεννολυτικά προκαλώντας άφθονη απόχρεμψη που ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα

Παθήσεις εντέρου
Η πιο γνωστή πάθηση του εντέρου στην αντιμετώπιση της οποίας η λουτροθεραπεία δρα ευεργετικά είναι η δυσκοιλιότητα.

Παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος
Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας όπως οι κράμπες.

Παθήσεις ουροποιητικού συστήματος και χοληφόρων οδών
Τα ιαματικά λουτρά φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην αντιμετώπιση παθήσεων των νεφρών, του ουρητήρα, της ουροδόχου κύστης και της χολής όπως είναι η νεφρολιθίαση, η χολολιθίαση. Ωφελούν, ωστόσο, μόνο στις περιπτώσεις λιθιάσεων και σε επώδυνα σύνδρομα όπως ο κολικός του νεφρού όπου το ζεστό νερό δρα χαλαρωτικά και μειώνει τον πόνο.

Ρευματικά νοσήματα
Οι ρευματισμοί, η ρευματοειδής και παραμορφωτική αρθρίτιδα, η σπονδυλοαρθρίτιδα και η ραχίτιδα αντιμετωπίζονται εξαιρετικά στο ζεστό νερό των ιαματικών πηγών. Σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, το ζεστό νερό και η άσκηση κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας μειώνουν τους πόνους για μεγάλο χρονικό διάστημα χαλαρώνοντας παράλληλα τις αρθρώσεις.

Ημικρανίες και πονοκέφαλοι

Αν η γενική κλινική εικόνα του ασθενούς είναι καλή, οι ημικρανίες δεν είναι τίποτα περισσότερο από σύμπτωμα άγχους και κακού τρόπου ζωής. Σε αυτή την περίπτωση οι πάσχοντες μπορούν να επωφεληθούν από το ήρεμο περιβάλλον και τις μυοχαλαρωτικές ιδιότητες των λουτρών. Η ηρεμία βοηθά πολύ και οι πονοκέφαλοι περνούν τελείως σε μικρό χρονικό διάστημα.

 

Πηγή: Έθνος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.