Κανένα υποκατάστατο ζάχαρης δεν είναι καλό για την υγεία

Κανένα υποκατάστατο ζάχαρης δεν είναι καλό για την υγεία

27/02/2015                                                                    11:42

 

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel εξετάζει ένα ένα τα υποκατάστατα της ζάχαρης:

Με τη βοήθεια της ερευνήτριας Ηλέκτρας Πολυχρονίδου από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφικής Έρευνας του Πότσνταμ, το περιοδικό εξετάζει μία-μία τις εναλλακτικές, ξεκινώντας από τα σιρόπια μήλου, αχλαδιού, σταφυλιού ή αγαύης. Τα σιρόπια αυτά περιέχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από ό,τι η επεξεργασμένη ζάχαρη, η οποία αποτελείται από «άδειες θερμίδες». Όμως, τα σιρόπια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στον μεταβολισμό.

Δεύτερη εναλλακτική είναι το φυτό στέβια. Στη Γερμανία, όπως και στην Ελλάδα, τα γλυκαντικά από στέβια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αφού η στέβια δεν επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης και δεν έχει καθόλου θερμίδες. «Όμως», τονίζει η Πολυχρονίδου στο Spiegel, «πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προϊόντα στέβιας που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι φυσικά προϊόντα». Προκειμένου να εξαχθούν οι γλυκοζίτες στεβιόλης απαιτείται πολύπλοκη χημική διαδικασία, γι’ αυτό και η στέβια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί στα βιολογικά προϊόντα. Επίσης, η στέβια συχνά χρησιμοποιείται ως «κράχτης» για ένα προϊόν, το οποίο περιέχει και άλλου είδους ζάχαρη.

Τρίτη λύση είναι η ξυλιτόλη, η οποία προστατεύει από την τερηδόνα. Η ξυλιτόλη εξάγεται από το ξύλο φινλανδικής σημύδας αλλά και από το ξυλώδες τμήμα του καλαμποκιού. Στη δεύτερη περίπτωση, δεν αποκλείεται να είναι μεταλλαγμένη. Η ξυλιτόλη έχει την ίδια γλυκαντική ιδιότητα με τη ζάχαρη, αλλά περιλαμβάνει μόλις το 40% των θερμίδων. Σε περίπτωση κατάχρησης, όμως, δημιουργεί κοιλιακές διαταραχές.

Η τέταρτη λύση είναι μια επιλογή πολυτελείας, που ακούει στο όνομα «ζάχαρη από άνθη καρύδας». Η κίτρινη αυτή ουσία κοστίζει 20 με 40 ευρώ το κιλό και παράγεται με εντατική χειρωνακτική εργασία στην Ασία. Έχει γλυκαιμικό δείκτη 35, δηλαδή ανεβάζει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα πολύ λιγότερο από ό,τι η ζάχαρη (γλυκαιμικός δείκτης 56 έως 75).

«Κανένα είδος ζάχαρης και κανένα υποκατάστατο ζάχαρης δεν είναι καλό για την υγεία», λέει η Πολυχρονίδου, συστήνοντας την όσο το δυνατό μικρότερη κατανάλωση ζάχαρης ή υποκαταστάτων. Η ερευνήτρια θυμίζει ότι η περισσότερη ζάχαρη δεν είναι αυτή που βάζουμε στον καφέ με το κουταλάκι, αλλά αυτή που κρύβεται σε γλυκά, ζύμες, γαλακτοκομικά και έτοιμα φαγητά.

 

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *