Κινδυνεύουμε από τα σαπούνια;

Κινδυνεύουμε από τα σαπούνια;

19/11/2014     10:15

Η μακροχρόνια έκθεση στην τρικλοζάνη, χημική ουσία που περιέχεται στα σαπούνια, τα σαμπουάν και τις οδοντόκρεμες μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει ηπατική ίνωση και καρκίνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Robert Tukey, καθηγητής στο University of California, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος εντοπισμός της τρικλοζάνης σε δείγματα από το περιβάλλον και η χρήση της σε καταναλωτικά προϊόντα μπορεί ενδεχομένως να υπερκεράσει το μέτριο όφελος και να αποτελεί αληθινό κίνδυνο για τοξικότητα του ήπατος στους ανθρώπους, όπως κάνει στους ποντικούς. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα ισχυρός όταν η τρικλοζάνη συνδυάζεται με άλλες ουσίες που έχουν παρόμοια δράση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τρικλοζάνη διαταράσσει την ακεραιότητα του ήπατος και επηρεάζει αρνητικά την ηπατική λειτουργία σε ποντικούς. Πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε τρικλοζάνη για 6 μήνες (το αντίστοιχο 18 ετών στον άνθρωπο) ήταν πιο επιρρεπή σε ηπατικούς όγκους λόγω χημικών. Οι όγκοι ήταν επίσης μεγαλύτεροι και πιο συχνοί.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η τρικλοζάνη μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει με την εμπλοκή μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την αποτοξίνωση του οργανισμού από τις ξένες χημικές ουσίες. Για να αναπληρώσουν τις συνέπειες του στρες που δέχονται, τα ηπατικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται και με τον καιρό γίνονται ινώδη. Η επανειλημμένη έκθεση σε τρικλοζάνη και η επακόλουθη ηπατική ίνωση τελικά προάγουν τη δημιουργία όγκων.

Έρευνες στο παρελθόν έχουν ανακαλύψει ίχνη τρικλοζάνης στο 97% των δειγμάτων μητρικού γάλατος και στα ούρα σχεδόν του 75% των ανθρώπων που εξετάστηκαν.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ξένος Τύπος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *