Κοιμηθείτε …γυμνοί, κάνει καλό.

Κοιμηθείτε …γυμνοί, κάνει καλό.

27/11/2014        9:40

Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός, σύμφωνα με διεθνή μελέτη του Αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος για τον Ύπνο και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων για την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και την… απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες που μελετούν τον ύπνο συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να διατηρείται χαμηλή η θερμοκρασία του σώματός μας όταν πάμε στο κρεβάτι μας, αφού για να μας πάρει ο ύπνος χρειάζεται να πέσει η θερμότητα του σώματός μας κατά περίπου μισό βαθμό.

Ο εγκέφαλός μας, καθοδηγούμενος από το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι, στέλνει μηνύματα στα αιμοφόρα αγγεία, προκειμένου να διασταλούν και να απελευθερώσουν θερμότητα.

«Η θερμοκρασία του σώματός μας είναι στα υψηλότερα επίπεδά της στις 11 το βράδυ και στις χαμηλότερες τιμές της στις 4 το πρωί», διευκρινίζει ο δρ. Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου του Εδιμβούργου. «Αν εμποδίσουμε αυτήν την πτώση της θερμοκρασίας», συνεχίζει ο δρ. Idzikowski, «ο εγκέφαλός μας θα ενεργοποιηθεί για να ανακαλύψει τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να δυσκολευτούμε να κοιμηθούμε ή να έχουμε έναν διακοπτόμενο ύπνο». «Το πλεονέκτημα του να κοιμόμαστε γυμνοί είναι ότι έτσι διευκολύνουμε το σώμα μας να “ρίξει” θερμοκρασία και να διατηρήσει την επιθυμητή χαμηλή θερμοκρασία που έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να μας πάρει ο ύπνος».

«Φορέστε όσο λιγότερα ρούχα μπορείτε στο κρεβάτι», συμβουλεύει ο καθηγητής νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Russell Foster. Ο διακοπτόμενος ύπνος δεν σημαίνει ότι τελικά θα κοιμηθούμε λιγότερο, αλλά ότι ενδεχομένως να μειωθεί ο βαθύς ύπνος, που αποτελεί και το πιο σημαντικό στάδιο του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος είναι το κλειδί για την τόνωση της μνήμης και την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, απαραίτητης για την ανανέωση των κυττάρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *