Κρυοσυντήρηση και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Κρυοσυντήρηση και Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

24/2/2015                                                              09:31

 

Η υπογονιμότητα αποτελεί μια σύγχρονη «μάστιγα», αφού αφορά περισσότερα από 80 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως. Τα επιστημονικά άλματα που έχουν συντελεστεί στον τομεά της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παρέχουν μια σειρά εναλλακτικών λύσεων σε άνδρες και γυναίκες.

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη προηγμένων τεχνικών στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μας δίνουν τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης και φύλαξης των γονάδων σε άνδρες, σε γυναίκες και των εμβρύων σε ζευγάρια. Έτσι, διατηρείται η γονιμοποιητική τους ικανότητα για μελλοντική χρήση, όπου και όταν αυτό επιβάλλεται.

Στον άνδρα μπορούν να διατηρηθούν δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις ολιγοασθενοσπερμίας, υποψίας φθίνουσας πορείας της αναπαραγωγικής ικανότητας ή δυσκολίας κατά την παραγωγή σπέρματος. Επίσης τμήματα ορχικού ιστού μετά από βιοψία όρχεων σε περιπτώσεις απουσίας κινητών σπερματοζωαρίων κατά την εκσπερμάτιση. Ακόμα δείγματα σπέρματος σε περιπτώσεις που ο άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία.
Στη γυναίκα μη γονιμοποιημένα ωάρια μπορούν να κρυοσυντηρηθούν για τη διατήρηση της γονιμότητάς της, είτε για ιατρικούς, είτε για κοινωνικούς/ηθικούς λόγους. Επίσης, τμήματα ωοθηκικού ιστού όταν επιβάλλεται χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η γονιμοποιητική ικανότητα.

Για ένα ζευγάρι κρυοσυντηρούνται έμβρυα σε διάφορα στάδια της εξέλιξής τους με τη μέθοδο της προοδευτικής (slowfreezing) ή της ταχείας κατάψυξης (vitrification). Η μέθοδος της προοδευτικής κατάψυξης (slowfreezing) εφαρμόζεται κυρίως στα αρχικά στάδια της εξέλιξης των εμβρύων (προπυρήνων, έμβρυα 2ης-3ης ημέρας). Αντίθετα, η μέθοδος της ταχείας κατάψυξης (vitrification), ενδείκνυται ιδιαίτερα για την κρυοσυντήρηση εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης (έμβρυα 5ης-6ης ημέρας).

Η γυναίκα γεννιέται με ένα ορισμένο αριθμό ωαρίων τα οποία εξαντλούνται κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής. Είναι γνωστό επίσης ότι μεγαλώνοντας η γυναίκα τα παραγόμενα από αυτήν ωάρια είναι κακής ποιότητας. Γι’ αυτόν τον λόγω σε κάθε γυναίκα η οποία μένει έγκυος άνω των 35 ετών γίνεται αμνιοπαρακέντηση και γι’ αυτόν επίσης τον λόγω στις γυναίκες άνω των 35 ετών είναι αυξημένα τα ποσοστά των αποβολών, είτε η σύλληψη έχει γίνει φυσικά, είτε με την βοήθεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

 

Πηγή: health.in.gr

 

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *