Λίγο γιαούρτι την ημέρα προστατεύει από τον διαβήτη

Λίγο γιαούρτι την ημέρα προστατεύει από τον διαβήτη

27/11/2014       9:30

Λίγες κουταλιές γιαούρτι την ημέρα μπορεί να μειώνουν κατά σχεδόν το ένα πέμπτο τις πιθανότητες εκδηλώσεως διαβήτη τύπου 2, αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες βασίζουν το συμπέρασμά τους σε συνδυασμένη ανάλυση (αυτού του είδους η μελέτη λέγεται μετανάλυση) προγενέστερων μελετών, η οποία έγινε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μακροχρόνιες μελέτες για τη διατροφή και την υγεία, στις οποίες σχεδόν 200.000 εθελοντές συμπλήρωναν επί έως και 30 χρόνια αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας.

Κατά την έναρξη των μελετών, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από διαβήτη, αλλά έως το τέλος τους είχαν εκδηλώσει τη νόσο 15.156 από αυτούς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «BMC Medicine», η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβήτη δεν επηρέαζαν το γάλα και τα τυριά, ενώ το γιαούρτι ασκούσε προστατευτική δράση.

Στη δεύτερη φάση της μετανάλυσής τους, οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνυπολόγισαν στοιχεία και από άλλες μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει ακόμα 300.000 εθελοντές.

Έτσι κατέληξαν στο τελικό συμπέρασμα ότι 28 γραμμάρια γιαούρτι την ημέρα μειώνουν κατά 18% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη.

«Η συνέπεια στα ευρήματά μας υποδηλώνει ότι το γιαούρτι έχει και πρέπει να έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *