“Μαύρα μεσάνυχτα” για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας

“Μαύρα μεσάνυχτα” για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας

19/5/2015                                                              12:15

 

Επιστήμονες από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) που ρώτησαν σχετικώς 14.000 εθελοντές από επτά χώρες της Ευρώπης (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) ανακάλυψαν πως λιγότερο από το 50% ήξεραν ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια, ενώ το 56% πιστεύουν λανθασμένα πως είναι λιγότερο επικίνδυνη από το τσιγάρο. Στην πραγματικότητα όμως αναλόγως με τη σοβαρότητά της η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει από 5 έως 20 χρόνια το προσδόκιμο επιβιώσεως, όταν το τσιγάρο «κόβει» 10 χρόνια από τη ζωή.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Παχυσαρκία η οποία έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Μαϊου, έδειξε ακόμα ότι πολλοί άνθρωποι υποτιμούν την σημασία των κιλών που έχουν. Για παράδειγμα, το 20% όσων πίστευαν πως έχουν υγιές σωματικό βάρος ήταν στην πραγματικότητα υπέρβαροι, ενώ το 30% όσων νόμιζαν ότι είναι υπέρβαροι ή ότι είχαν «λίγα κιλά παραπάνω» έπασχαν από παχυσαρκία. Μολονότι, δε, οι περισσότεροι πίστευαν πως ο συνδυασμός δίαιτας-γυμναστικής είναι ο καλύτερος για να αποκτήσει κανείς και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ελάχιστοι πίστευαν ότι υπάρχουν και πρόσθετοι αποτελεσματικοί τρόποι, όπως η λογική κατανάλωση αλκοόλ (μόνο το 23% των ερωτηθέντων το ήξεραν), η καλή ενυδάτωση (25%) και ο επαρκής ύπνος (30%).

Η επικεφαλής του ιρλανδικού τομέα της EASO δρ Γκρέις Ο’ Μάλεϊ δήλωσε: «Υπάρχουν σοβαρές, εκτεταμένες παρανοήσεις για την φύση, τον αντίκτυπο, τις αιτίες και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες ενημέρωσης γι’ αυτήν» και συνέχισε: «Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τις ατομικές επιλογές στον τρόπο ζωής και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν συμβάλλοντες παράγοντες όπως η γενετική, η λήψη φαρμάκων, η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας».

Επισήμανε τέλος πως ουσιατικά δεν υπάρχει παράμετρος της ζωής που να μην επηρεάζει αρνητικά η παχυσαρκία, αφού «πλήττει ακόμα και την ποιότητά της, λ.χ. διαταράσσοντας τον ύπνο (προκαλεί υπνική άπνοια) και ελαττώνοντας την αυτοεκτίμηση».

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *