Οι  τύποι θυρεοειδικού καρκίνου και οι νέες θεραπείες

Οι τύποι θυρεοειδικού καρκίνου και οι νέες θεραπείες

18/03/2015                                                                         11:05

 

Συνιστά μόλις το 1% όλων των νεοπλασιών, όμως τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή του αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ο συχνότερος ενδοκρινικός όγκος, συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή όζων. Παρ’ όλ’ αυτά, η διάγνωση όζων δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά καρκίνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι από το 1990 μέχρι σήμερα ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρουσιάζει σταθερή αύξηση της συχνότητάς του αποδίδεται στη συνολικότερη διαταραχή του περιβάλλοντος, στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου αλλά και στην αύξηση του ραδιενεργού ιωδίου στην ατμόσφαιρα.

Αρκετές φορές η νόσος δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Ενδεχόμενη διόγκωση που ίσως γίνει αισθητή από τον ασθενή επιβάλλει επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο ενώ σφίξιμο στον λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, βραχνάδα, διόγκωση των λεμφαδένων και πόνος στον λαιμό ή τον αυχένα που δεν υποχωρεί θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή.

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς είναι:

  • Οικογενειακό ιστορικό της συγκεκριμένης μορφής της νόσου.
  • Εκθεση σε ραδιενεργή ακτινοβολία
  • Θεραπευτική ακτινοβολία στο κεφάλι και τον λαιμό ειδικά σε παιδική ηλικία
  • Γυναικείο φύλο.
  • Ηλικία άνω των 40 ετών.
  • Οζίδιο του θυρεοειδούς που μεγαλώνει γρήγορα.

Οι γιατροί τονίζουν ότι οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι ιάσιμοι ενώ μόνο ποσοστό 5% έχει επιθετική μορφή και κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Επίσης, επισημαίνουν ότι οι ηλικίες κάτω των 45 ετών έχουν καλύτερες προβλέψεις επιβίωσης.

 

Πηγή: Έθνος

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *