Ποιές είναι οι σύγχρονες μάστιγες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους

Ποιές είναι οι σύγχρονες μάστιγες που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους

21/03/2015                                                                            09:35

 

Εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πλήττουν τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και οι νεοπλασματικές ασθένειες που θεωρούνται οι σύγχρονες μάστιγες της ανθρωπότητας και που σύμφωνα με εκτιμήσεις στα επόμενα χρόνια θα προσβάλλουν όλο και περισσότερους.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ο μεγάλος «δολοφόνος» του ανθρωπίνου γένους, ευθύνονται για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως προκύπτει, μάλιστα, από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή θα αποτελέσει ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Από την άλλη ο σακχαρώδης διαβήτης, ο οποίος θεωρείται ως η πιο συχνή και ύπουλη διαταραχή του μεταβολισμού που μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βαρύτατες επιπλοκές στον οργανισμό του πάσχοντα, λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις «πανδημίας». Σήμερα τα άτομα με διαβήτη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο, ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Η παχυσαρκία είναι μια ξεχωριστή πάθηση, αλλά και ένας από τους βασικότερους προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη και ήδη αποτελεί επιδημία σε όλα τα βιομηχανικά κράτη, καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενήλικες είναι υπέρβαροι και 300 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται να γιγαντώνεται συνεχώς, όπως αποκαλύπτουν σχετικές επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες προβλέπουν ότι τα επόμενα 50 χρόνια το υπολογιζόμενο προσδόκιμο επιβίωσης αναμένεται να μειωθεί αισθητά εξαιτίας της παχυσαρκίας.

Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες εξακολουθούν να σημειώνουν αμείωτη θνητότητα, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών, καθώς τα νεοπλάσματα ευθύνονται στις μέρες μας για περίπου το 1/3 των θανάτων σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2010 ο καρκίνος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου των συνολικών θανάτων), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13,1 εκατομμύρια έως το 2030, καθιστώντας τη νόσο μια από τις κύριες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πολυμέτωπη «μάχη» εναντίον αυτών των νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου και ταλαιπωρούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλείται να δώσει σήμερα η σύγχρονη Εσωτερική Παθολογία.

 

Πηγή: Ημερησία

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *