ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η εξάπλωση του Έμπολα στη Λιβερία.

ΠΟΥ: Επιβραδύνεται η εξάπλωση του Έμπολα στη Λιβερία.

30/10/2014   18:00

Ο ρυθμός εξάπλωσης του Έμπολα παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης στη Λιβερία -τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία- ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας πάντως ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώθηκε στη Λιβερία, όπως και η εκτίμηση για τον αριθμό των νεκρών, που αναθεωρήθηκε σε 300 λιγότερους σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση του ΠΟΥ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να αφήσει αμετάβλητο τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία του Έμπολα, στους 4.922, σε παγκόσμια κλίμακα. Κατά τον ΠΟΥ, η εξέλιξη αυτή, αν και δεν σημαίνει το τέλος της κρίσης, δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίζουν να αποδίδουν.

Ανάγκη για κινητοποίηση κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για να ελεγχθεί η επιδημία.

«Για την αντιμετώπιση της επιδημίας που εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τη δυνατότητα των αρχών να την ελέγξουν, χρειάζεται διεθνής παροχή βοήθειας με την αποστολή ιατρικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Και βέβαια, πολύ περισσότερο των χρημάτων, υπάρχει ανάγκη έμψυχου υλικού» είπε στο erroso.gr o Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.

«Για να ελεγχθεί η επιδημία τους επόμενους 6-9 μήνες χρειάζονται ένας μεγάλος αριθμός ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού. Για να περιοριστεί η επιδημία Ebola και να αποφευχθεί ο πανικός, η συλλογική απάντηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επαρκής, με την εμπλοκή όλων των διεθνών οργανισμών. Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια για την κατασκευή σταθμών μόνωσης των ασθενών, κινητών διαγνωστικών μονάδων, δημιουργίας δικτύου νοσοκομείων, καθώς από αέρος γεφυρών για άμεση αποστολή έμψυχου και άψυχου υλικού. Με άλλα λόγια, όπως δήλωσε και η Πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, χρειάζεται μια επέμβαση με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχει μια στρατιωτικού τύπου αντίδραση σε μια επίθεση βιοτρομοκρατίας. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι το κόστος για όλα τα παραπάνω μέτρα είναι πολύ μικρότερο του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους μιας μεγάλης έκτασης θανατηφόρας επιδημίας».

Εμπιστοσύνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τον ΠΟΥ

Σε πρόσφατη πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ΚΑΠΑ RESEARCH για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ ένας στους δύο ερωτηθέντες (57,7%) απαντά ότι ανησυχεί μήπως ο ίδιος ή κάποιος από την οικογένειά του εκτεθεί στον ιό  Έμπολα, ενώ  τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. Στη συντριπτική τους όμως πλειοψηφία, δηλώνουν ότι ανησυχούν για πιθανή επιδημία του ιού Ebola στην Ευρώπη και 71,2% ανησυχεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα επτά στους δέκα Έλληνες (73,2%) δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες γιατρούς και θεωρούν ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν επιδημία του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.

Μεγάλο ποσοστό δηλώνει την εμπιστοσύνη του για το ΚΕΕΛΠΝΟ (54,8%) και για τον ΠΟΥ (54%).  Όσον αφορά στα  νοσοκομεία στην Ελλάδα, οι γνώμες διχάζονται, καθώς το  48,1%  δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στα νοσοκομεία, ενώ το 51,2% έχει την αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με την έρευνα πολύ μικρό ποσοστό (16,9%) εμπιστεύεται τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του νομού και ακόμη μικρότερο (12,2%) τη Δημοτική Αρχή της περιοχής του. Σε ποσοστό 96,4% οι ερωτηθέντες ζητούν τη λήψη πιο ενεργών μέτρων πρόληψης για να αποτραπεί η είσοδος του ιού στη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό Έμπολα, στο www.keelpno.gr

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *