ΠΟΥ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Έμπολα

ΠΟΥ: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Έμπολα

24/10/2014

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «εύλογη αισιοδοξία» για το γεγονός ότι δεν παρατηρείται μετάδοση του ιού στις αφρικανικές χώρες που συνορεύουν με αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό του Έμπολα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση ασθενείς με Έμπολα να περνούν τα σύνορα χωρών όπως η Γουινέα Μπισάου και η Ακτή Ελεφαντοστού χωρίς οι χώρες να το γνωρίζουν ή να το καταγγέλλουν, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ, Κέιτζι Φουκούντα, είπε ότι το θεωρεί μάλλον απίθανο.

«Είμαστε εύλογα αισιόδοξοι τώρα που δεν βλέπουμε εκτεταμένη μετάδοση (του ιού) στις γειτονικές χώρες» είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωσή του. Ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο απαραίτητος, για την αντιμετώπιση του ιού, αριθμός εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Νωρίτερα, ο ΠΟΥ -μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, στην οποία μετέχουν σημαντικοί επιστήμονες- ανακοίνωσε ότι η κατάσταση σχετικά με την επιδημία παραμένει «επείγουσα».

Ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 4.900 ανθρώπους, κυρίως στη Δυτική Αφρική, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. «Η κατάσταση στις χώρες αυτές προκαλεί σοβαρή ανησυχία» τόνισε ο Οργανισμός.

Θετικός στον Εμπολα ο γιατρός που νοσηλεύεται στη Νέα Υόρκη

Εν τω μεταξύ, θετικός στον ιό Έμπολα διαπιστώθηκε ένας γιατρός του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Πρόκειται για τον δρ Γρεγκ Σπένσερ, ο οποίος είχε επισκεφτεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Γουινέα -μία από τις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.
Είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στη Νέα Υόρκη και το τέταρτο στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ προσφέρει 24,4 εκ. Ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε το ποσό των 24,4 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα, αυξάνοντας έτσι στα 204,4 εκατομμύρια την οικονομική συμβολή της στις διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του ιού ο οποίος προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια που αφορούν από μια ευρείας κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου μέχρι δοκιμές υπαρχόντων και νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού, διευκρίνισε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Η διαδικασία αποδέσμευσης του ποσού των 24,4 εκατομμυρίων θα επιταχυνθεί «ώστε να αρχίσουν οι εργασίες το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσαν οι Βρυξέλλες.
Τα προγράμματα που επελέγησαν -δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία- κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα» για την αντιμετώπιση του Έμπολα, όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Έχουμε δεσμευτεί σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο σε ό,τι αφορά τον Έμπολα και χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση» υπογράμμισε.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα ότι θα προσφέρει 180 εκατομμύρια ευρώ ως ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα χρήματα που έχουν υποσχεθεί να δώσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεχωριστά, η συμβολή των Ευρωπαίων φτάνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *