22/03/2015 12:25
«Οταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούνται ετεροκυκλικές αμίνες, ουσίες που φαίνεται να σχετίζονται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως στο στομάχι, στο πάγκρεας, στο συκώτι, στο παχύ έντερο και το μαστό» ενημερώνει ο διαιτολόγος Παρασκευάς Παπαχρήστος και προσθέτει ότι «αυτός ο κίνδυνος αφορά το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, ενώ φαίνεται ότι δεν ισχύει για τα λαχανικά».
Ο κίνδυνος είναι μικρότερος όταν το κρέας μαγειρεύεται στο τηγάνι και το γκριλ, ενώ το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή το φούρνο με παρουσία υγρών και χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να είναι πιο ασφαλές. Μη βιαστείτε όμως να πετάξετε την ψησταριά και να καταργήσετε τα μπάρμπεκιου: «Μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιμο με υλικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο κουρκουμάς, που είναι όλα πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Προσθέστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό ή θυμάρι. Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες για να ψηθεί πιο γρήγορα. Μετά το ψήσιμο, ραντίστε το κρέας με λεμόνι και συνοδεύετε πάντα τα ψητά με σαλάτα».
Πηγή: Men’s Health