Προσοχή στην περιοδοντίτιδα μετά τα 50!

Προσοχή στην περιοδοντίτιδα μετά τα 50!

8/12/2014           8:30

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών γύρω από το δόντι, δηλαδή των ούλων του φατνιακού οστού και του περιριζίου.

Συναντάται συχνά μετά από την ηλικία των 50 χρόνων και τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι: αιμορραγία ούλων, έντονη κακοσμία του στόματος, πρησμένα και πολύ ερυθρά ούλα, μεταλλική γεύση στο στόμα, μετατόπιση της θέσεως των οδόντων, κινητικότητα των οδόντων, ούλα που υποχωρούν.  Σε προχωρημένα στάδια έντονα πρηξίματα και πόνοι κατά την μάσηση.

Η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται κατ’ αρχήν από την κακή στοματική υγιεινή, από τη μη προσέλευση κάθε 6 μήνες για καθαρισμό στον οδοντίατρο, από το κάπνισμα, τραυματική σύγκλιση γενετική προδιάθεση και σε μερικές περιπτώσεις από συστηματικές νόσους από βαριά περιστατικά ζαχαρώδους διαβήτη κλπ.

Η περιοδοντίτιδα εάν δεν θεραπευτεί έγκαιρα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαγωγή των δοντιών λόγω έντονης κινητικότητας, πολλές φορές αδυναμία στην μάσηση λόγω πόνου , την λήψη αρκετών αντιβιοτικών λόγω των αποστημάτων.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στους θύλακες του περιοδοντίου προκαλούν καρδιαγγειακές νόσους, προβλήματα στις αρθρώσεις και γενικότερα στην υγεία του ανθρώπου.

Έχει βρεθεί μετά από μελέτες ότι στα ζευγάρια υπάρχει μεταφορά των παθογόνων μικροβίων της περιοδοντίτιδας από στόμα σε στόμα, χωρίς να έχει αποδειχθεί η πρόκληση νόσου στο έτερο ήμισυ.

Η θεραπεία ξεκινά με πρώτο στάδιο την διδασκαλία της σωστής στοματικής υγιεινής.

Εάν ο ασθενής δεν μάθει να πλένει τα δόντια του με σωστές κινήσεις τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, να χρησιμοποιεί μεσοδόντια βουρτσάκια η οδοντικό νήμα, να κάνει καθαρισμό το λιγότερο κάθε 6 μήνες στον οδοντίατρο, οποιαδήποτε θεραπεία και εάν ακολουθήσει θα είναι μάταιη.

Αν ο ασθενής μάθει την σωστή στοματική υγιεινή ο γιατρός θα ξεκινήσει με την αφαίρεση της τρυγίας (πέτρας) πάνω και κάτω από τα ούλα με υπέρηχο και ταυτόχρονα με ειδική ξύστρα.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και Laser και σε ορισμένες πιο βαριές περιπτώσεις και χειρουργείο.

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου από 6 έως 10 ραντεβού και γίνεται σε όλα τα στάδια με αναισθησία και έτσι καθίσταται ανώδυνη.  Τυχόν πόνοι μετά από κάθε θεραπεία αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη παυσίπονα.

Η συντηρητική θεραπεία δεν προκαλεί συνήθως πρήξιμο σε αντίθεση με την χειρουργική θεραπεία όπου όμως και εκεί αντιμετωπίζεται άμεσα με την χρήση παγοκυστών .Εάν ο ασθενής έχει βαριά περιοδοντίτιδα μπορεί κατά την διάρκεια της θεραπείας να γίνουν και ορισμένες εξαγωγές δοντιών.

Για να αποφύγουμε λοιπόν την ανωτέρω νόσο, προληπτικά  δηλαδή, θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην σωστή υγιεινή του στόματος στην διατροφή μας,  στην διακοπή του καπνίσματος για όσους καπνίζουν καθώς και σε επισκέψεις  στον γιατρό μας για check up κάθε 6 μήνες.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η αρνητική επίδραση του καπνίσματος διότι πολλοί  ερευνητές  πιστεύουν ότι για να θεραπευτεί η περιοδοντίτιδα πρέπει να γίνει οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Η στοματική κοιλότητα είναι ο καθρέφτης της υγείας του ανθρώπου.

Τσαμασίρου Μαρία,

Οδοντίατρος ΚΕΕΛΠΝΟ

[email protected]

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *