Πως να βοηθήσετε κάποιον που περνάει κρίση πανικού

Πως να βοηθήσετε κάποιον που περνάει κρίση πανικού

19/02/2015                                                                  15:02

 

Για όσους είχαν την ατυχία να βιώσουν μία κρίση πανικού, τα συναισθήματα τρόμου αποτελούν γνώριμη πραγματικότητα και γνωρίζουν ότι όταν συμβαίνει ένα επεισόδιο κρίσης πανικού, η στάση που κρατούν, μερικές φορές, οι κοντινοί μας άνθρωποι είναι πολύ σημαντική.

Είναι χαοτικό και τρομακτικό να βλέπεις κάποιον να κυριεύεται από πανικό. Παρ’ ολ’ αυτά υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε αρκεί να αποφύγετε συγκεκριμένες φράσεις και συμπεριφορές και να υιοθετήσετε μία πιο βοηθητική στάση.
Συγκεκριμένα:

 

ΜΗΝ πείτε «Ηρέμησε»

Για την ακρίβεια, το να πείτε σε κάποιον να ηρεμήσει ή να χαλαρώσει, μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, το άγχος μοιάζει με κινούμενη άμμο. Όσο περισσότερο προσπαθεί κανείς να ξεφύγει από τον πανικό του, τόσο πιο βαθιά μπορεί να βυθιστεί.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ: Προσφέρετε μία φράση που δείχνει την υποστήριξή σας όπως «Είμαι εδώ για εσένα»

Εάν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε κάποιον πρέπει να αναρωτηθείτε εάν η στάση σας του επιτρέπει να μοιραστεί μαζί σας τι είναι αυτό που βιώνει και, ίσως, για ποιο λόγο το βιώνει. Φράσεις όπως «μην το σκέφτεσαι» ή «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχείς» είναι ακυρωτικές για τον άλλον και μπορεί ακόμα και να επιδεινώσουν τον πανικό του.

ΜΗΝ πανικοβληθείτε.

Το να ταραχτείτε ή να πανικοβληθείτε επειδή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παθαίνει κρίση πανικού, μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Ακούστε τι έχουν ανάγκη.

Πριν σπεύσετε να ακούσετε το ένστικτό σας, ακούστε τι έχει να πει εκείνος που βιώνει την κρίση πανικού. Αυτός γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το άγχος του. Τα επεισόδια κρίσης πανικού βιώνονται διαφορετικά από τον καθένα, κατά συνέπεια είναι διαφορετικές οι ανάγκες που έχει ο καθένας, είτε αυτό πρόκειται για ένα ποτήρι νερό, είτε για ένα ώμο να στηριχτεί.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου.

Οι Άγγλοι το ονομάζουν empathy- o όρος που χρησιμοποιούν οι Έλληνες στην ψυχολογία τουλάχιστον, είναι «ενσυναίσθηση». Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση κάποιου που βιώνει ένα επεισόδιο κρίσης πανικού. Όλοι έχουμε βιώσει καταστάσεις έντονου άγχους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο οπότε σκεφτείτε πώς θα ήταν να τα νιώθατε στο δεκαπλάσιο. Δείχνοντας συμπόνια δίνετε στον άνθρωπο που βιώνει την κρίση πανικού να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να αγωνιστεί για να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του και κατά συνέπεια, ότι είναι ασφαλές να αρχίσει να ηρεμεί.

 

 

Πηγή: Ηuffington Post Αμερικής

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *