Πόλος έλξης οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα

Πόλος έλξης οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα

17/03/2015                                                          18:04

 

Πόλος έλξης για χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια είναι οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ελλάδα. Σε ετήσια βάση, πραγματοποιούνται περίπου 15.000 κύκλοι θεραπείας στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες, με ποσοστά επιτυχίας, τα οποία ανέρχονται στο 60%. Στις ελληνικές μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης αναζητούν την πολυπόθητη τεκνοποίηση ζευγάρια από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ακόμη και τις ΗΠΑ!

Τα υπογόνιμα ζευγάρια στην Ελλάδα ανέρχονται σε 300.000, με την «ευθύνη» να βαρύνει στο ένα τρίτο των περιπτώσεων τον άνδρα, στο άλλο τρίτο τη γυναίκα και στο τελευταίο και τους δύο.

Ο τρόπος ζωής «ενοχοποιείται» για την υπογονιμότητα. Οι γυναίκες επιδιώκουν την κύηση σε μεγαλύτερες ηλικίες, λόγω σπουδών και καριέρας, ενώ το σπέρμα υποβαθμίζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη του τμήματος Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας (Γ. Ανυφαντής, Τ. Μπουναρ­τζή, Ι. Μεσσήνη, Κ. Νταφόπουλος, Σ. Σωτηρίου και Ι. Μεσσήνης). Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 207 διαδοχικά δείγματα σπέρματος, τα οποία προέρχονταν από άνδρες που ζητούσαν ανάλυση σπέρματος για σκοπούς γονιμότητας στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης του πανεπιστημίου.Η ανάλυση επιβεβαίωσε τη δυσμενή σχέση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ ξεχωριστά και σε συνδυασμό με τις παραμέτρους του σπέρματος και τον κατακερματισμό του DNA του σπέρματος (SDF). Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και οι δύο συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στην πρόκληση προβλημάτων στειρότητας.

Οι άνδρες παράγουν καθημερινά εκατομμύρια σπερματοζωάρια, η υγεία των οποίων επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.Τέτοιοι είναι η υπερθέρμανση, το ζεστό μπάνιο και ο πυρετός. Αρνητική επίδραση στη σπερματογένεση έχει και η χρήση φορητού υπολογιστή σε σημείο που βρίσκεται κοντά στους όρχεις. Μακριά από το σώμα πρέπει να βρίσκονται και τα κινητά τηλέφωνα.

Στον αντίποδα, η ανάπτυξη σπέρματος ευνοείται από μία σειρά τροφών:Τα πράσινα λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο) περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος, μίας βιταμίνης η οποία συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.Οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα ηλιόσπορος, καρύδια) είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά και βιταμίνη Ε, που συμβάλλουν στην παραγωγή υγιών κυττάρων, ενώ τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος και βοηθά την ωορρηξία.Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ασβέστιο, το οποίο είναι απαραίτητο στην υγεία του αναπαραγωγικού.Χρήσιμο στην υγεία του αναπαραγωγικού είναι και το άπαχο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι χωρίς λίπος). Απαιτείται, όμως, προσοχή στις ποσότητες. «Σύμμαχοι» του ανοσοποιητικού είναι, επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο ανανάς, ο σολομός και οι καυτερές πιπεριές. «Εχθροί» του είναι μεγάλα ψάρια, τα οποία έχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου.

 

Πηγή: Έθνος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *