Πότε μας πιάνει πόνος στη μέση

Πότε μας πιάνει πόνος στη μέση

13/2/2015                                                             18:12

 

Σε πολλούς έχει συμβεί ενώ όλα μοιάζουν φαινομενικά καλά να τους πιάσει ξαφνικά η μέση τους. Αυστραλοί ερευνητές όμως προσδιορίζουν χρονικά τις κρίσεις οσφυαλγίας σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Arthritis Care and Research. Η  επιστημονική ομάδα από το Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας «George» και η Ιατρική Σχολή του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Μανουέλα Φερρέιρα, υποστηρίζει ότι ο πόνος στη μέση εμφανίζεται συχνότερα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αίτια της οσφυαλγίας σε δείγμα 999 ασθενώγν, 18 ετών και άνω, οι οποίοι ήδη είχαν αποταθεί σε ειδικές κλινικές του Σίδνεϊ. Τους ρώτησαν τι είχαν κάνει τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες πριν εκδηλώσουν πόνου στη μέση.  Έτσι κατέληξαν στο ότι οι χειρωνακτικές εργασίες, με λάθος στάση σώματος, συμπεριλαμβανομένης της άρσης άλλου ατόμου ή ζώου αύξανε τον κίνδυνο κατά έξι έως και οκτώ φορές. Η συμμετοχή επίσης σε έντονη σωματική άσκηση αύξανε στο τριπλάσιο της πιθανότητες οσφυαλγίας, όπως επίσης και η σωματική κόπωση κατά τη διάρκεια μιας χειρωνακτικής δουλειάς.

Ακόμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, το χρονικό διάστημα που ήταν πιθανότερη η εμφάνιση του πόνου στη μέση ήταν από τις 7 το πρωί έως και το μεσημέρι. «Πάνω από το 40% των εξαρθρώσεων και των διαστρεμμάτων που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της μελέτης, συνέβησαν μεταξύ 8 και 11 το πρωί. Και δεν οδηγεί μόνο η μακροχρόνια επαναλαμβανόμενη σωματική πίεση στην εμφάνιση του πόνου στη μέση. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνήθως, συσσωρεύεται υγρό στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, καθιστώντας την περιοχή της μέσης πιο επιρρεπή σε προβλήματα μόλις υποστεί κάποια πίεση», σημειώνει η Δρ Φερρέιρα.

Ωστόσο το σεξ ή η κατανάλωση αλκοόλ δεν φάνηκαν να σχετίζονται κατά κανέναν τρόπο με τον αναπάντεχο πόνο στη μέση.

Κυρίως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν σηκώνουμε βάρη. Μια κακή στάση του σώματος ή η στιγμιαία απόσπαση της προσοχής κατά την άρση ενός φορτίου μπορεί να πυροδοτήσει ένα σοβαρό επεισόδιο οσφυαλγίας.

 
Πηγή: health.in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.