Π.Ο.Υ.: Θα έχουμε κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

Π.Ο.Υ.: Θα έχουμε κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

19/11/2014     10:00

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από τα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούν και άλλοι πληθυσμοί πουλιών, καθώς και μικρός αριθμός ανθρώπων, ανακοίνωσε Οργανισμός.

Πριν από λίγες ημέρες, το στέλεχος Η5Ν8 του ιού εντοπίστηκε σε ένα εκτροφείο πουλερικών στην Ολλανδία και στις αρχές Νοεμβρίου στη Γερμανία, ενώ σήμερα επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα και στη Βρετανία.

Ερωτηθείς εάν περισσότεροι πληθυσμοί πουλιών εκτιμάται ότι είναι πιθανόν να προσβληθούν από τον ιό, η ειδικός του ΠΟΥ Ελίζαμπεθ Μάμφορντ δήλωσε: «Απολύτως, θα έλεγα. Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν και ορισμένα κρούσματα σε ανθρώπους», δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους. «Δεν βλέπω γιατί όχι. Εάν κυκλοφορήσει ευρέως, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να δούμε και κρούσματα σε ανθρώπους».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει κρούσματα σε ανθρώπους και ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. «Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι πάντα μια πιθανότητα εξαιτίας της μαζικής εξάπλωσης αυτών των ιών από μολυσμένα κοπάδια πουλερικών, όμως κατά τη γνώμη μου, οι πιθανότητες αυτές είναι ελάχιστες», δήλωσε η Λίντα Κλαβίνσκις, ειδικός στην ανοσοβιολογία στο King College του Λονδίνου.

Η Μάμφορντ δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν «ορισμένα κρούσματα», ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι άλλα στελέχη του H5 δεν μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Πιστεύουμε ότι κάθε φορά που άνθρωποι έρθουν σε επαφή με μολυσμένα από τον ιό πουλερικά, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσής του στον ανθρώπινο οργανισμό», πρόσθεσε η ίδια.

Επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στη Βρετανία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε μέσω δοκιμών πως το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε εκτροφείο πάπιας στη βόρεια Αγγλία οφείλεται στο στέλεχος H5N8. Η ίδια μορφή του ιού είχε εντοπιστεί ήδη σε εκτροφεία στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των 6.000 πουλιών του αγροκτήματος. «Η εκτίμηση του Επικεφαλής Ιατρικού Αξιωματούχου και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Μία ζώνη περιορισμού μήκους 9,6 χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί γύρω από το αγρόκτημα, μετά την αποκάλυψη για το ξέσπασμα του ιού.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *