Σύμμαχος το περπάτημα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο

Σύμμαχος το περπάτημα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο

16/02/2015                                                   09:35

 

Κορυφαίοι Βρετανοί γιατροί επανεξετάζοντας 200 διαφορετικές κλινικές μελέτες για την συστηματική άσκηση και τις επιδράσεις της στην υγεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λίγο περισσότερο περπάτημα σε καθημερινή βάση ή λίγες παραπάνω δουλειές του σπιτιού, αρκούν για να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και καρκίνου καθώς άλλων νόσων και ασθενειών.

Την νέα έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από την Ακαδημία των Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων (AMRC) της Βρετανίας, οι οποίοι τονίζουν πως 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα μπορούν να μας γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα μόλις μισή ώρα φυσικής δραστηριότητας επί πέντε μέρες τη βδομάδα αρκεί για να:

  • ·         Να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού
  • ·         Να ελαττώσει κατά 45% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου
  • ·         Να χαμηλώσει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
  • ·         Να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
  • ·         Να ελαττώσει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου
  • ·         Να  προστατεύσει τους παχύσαρκους ανθρώπους, μιας και είναι γεγονός ότι εκείνοι που πεθαίνουν λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής τους είναι διπλάσιοι απ’ όσους πεθαίνουν εξαιτίας του περιττού  βάρους .

Και αν αναρωτιέστε τι είδους φυσική δραστηριότητα πρέπει να κάνετε, η απάντηση είναι «ό,τι σας αρέσει» – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το σεξ, ο χορός, το κούρεμα του γρασιδιού, το σφουγγάρισμα, ακόμα και το να σηκώνεστε απλά από την καρέκλα και να περπατάτε γύρω-γύρω από τον καναπέ, διευκρινίζουν οι ειδικοί της AMRC.

«Το σημαντικό είναι να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το τι θεωρούμε “φυσιολογικό”», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης δρ Σκάρλετ ΜακΝάλυ. «Δεν είναι φυσιολογικό να περνάμε καθιστοί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και αυτό πρέπει πια να το καταλάβουμε όλοι».

«Η φυσική δραστηριότητα είναι μία θαυματουργή θεραπεία που την έχουμε μπροστά μας, αλλά δυστυχώς γιατροί και κοινό την έχουν ξεχάσει», τόνισε η δρ Σου Μπέιλι, ομότιμη καθηγήτρια Πολιτικών Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκανσιρ και πρόεδρος της AMRC. «Με την έκθεση αυτή, λοιπόν, προσπαθούμε να την ξαναθυμήσουμε σε όλους».

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.