24/2/2015 12:04
H νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής βρίσκει συνεχώς όλο και περισσότερους οπαδούς, μεταξύ των οποίων και πολλούς νέους όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και από ενδιαφέρον για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των κανόνων της νηστείας, δηλαδή η αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, την περίοδο της νηστείας, έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος (κακής χοληστερόλης-LDL), και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Τα οφέλη αυτά βασίζονται κυρίως στην υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, μονοακόρεστων και Ω3 λιπαρών οξέων και στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη ρύθμιση της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, μέσα από τη διατροφή της νηστείας αυξάνεται δραστικά και η πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως καροτίνες, βιταμίνης C και E, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: Huffington Post Greece