Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμη

Τα τρανς λιπαρά κάνουν κακό στη μνήμη

20/11/2014       8:30

Τα τρανς λιπαρά που περιέχουν πολλά σνακ και γενικώς τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επιδρούν αρνητικά στην λειτουργικότητα της μνήμης, υποστήριξαν αμερικανικοί ερευνητές σε ανακοίνωση που έκαναν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Τα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται τόσο στα κατεργασμένα τρόφιμα όσο και στα εστιατόρια με στόχο τη βελτίωση της υφής, της γεύσης αλλά να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του τροφίμου. Παράγονται όταν το υδρογόνο προστίθεται σε φυτικό έλαιο για να το κάνει πιο σταθερό, γι’ αυτό συχνά ονομάζονται και μερικώς υδρογονωμένα λίπη. Θεωρούνται ως μακράν τα χειρότερα λίπη για την υγεία της καρδιάς, ακόμα χειρότερα και από τα κορεσμένα, τα οποία επίσης ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα.

Στη μελέτη που έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Δρ Μπεατρις Γκολομπ, σε 1.000 υγιείς άνδρες κάτω των 45 ετών, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης. Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη η ηλικία, η μόρφωση και η κατάθλιψη.

Να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες, και απάντησαν σε λεπτομερές ερωτηματολόγιο ώστε να υπολογιστεί η καταναλισκόμενη ποσότητα τρανς λιπαρών.

Στο τεστ μνήμη, έπρεπε να δουν μια σειρά από 104 κάρτες με λέξεις και να δηλώσουν αν κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν δει και προηγουμένως.

Για κάθε επιπλέον γραμμάριο τρανς λιπαρών που κατανάλωναν καθημερινά, οι συμμετέχοντες ανακαλούσαν κατά μέσο όρο 0,76 λιγότερες σωστές λέξεις.

Όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, θυμόντουσαν 11 λιγότερες λέξεις, μείωση 10% σε σχέση με τις λέξεις που θυμόντουσαν εκείνοι που κατανάλωναν ελάχιστα τρανς λιπαρά. Ο μέσος αριθμός των λέξεων που θυμήθηκαν σωστά οι συμμετέχοντες ήταν 86.

«Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με χειρότερη μνήμη στους νεαρούς και μεσήλικες άνδρες, κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών ετών της ζωής τους. Από άποψη υγείας, η κατανάλωση τρανς λιπαρών έχει σχετιστεί με αυξημένο σωματικό βάρος, περισσότερη επιθετικότητα και καρδιακή νόσο. Και όπως λέω στους ασθενείς μου, ενώ τα τρανς λιπαρά παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων, μειώνουν την ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε η Δρ Γκολομπ.

ΠΗΓΗ: Ξένος Τύπος, in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *