Τα χάπια αδυνατίσματος ίσως «πυροδοτούν» την επιδημία παχυσαρκίας

Τα χάπια αδυνατίσματος ίσως «πυροδοτούν» την επιδημία παχυσαρκίας

24/11/2014      12:36

Μπορεί τα χάπια αδυνατίσματος να θεωρούνται από πολλούς η μαγική λύση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά τελικά ενδέχεται να επιφέρουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο  Journal of Public Policy and Marketing δείχνει ότι, κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις για τα χάπια αδυνατίσματος οδηγούν τελικά στην αύξηση του σωματικού βάρους και όχι στην απώλεια των περιττών κιλών.

Η καθηγήτρια Λίσα Μπόλτον και οι συνεργάτες της στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, υποστηρίζουν ότι τα άτομα που παίρνουν χάπια αδυνατίσματος τρώνε περισσότερο διότι πέφτουν στην παγίδα σκεπτόμενοι ότι τα φάρμακα θα τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ενώ τρώνε ότι τους αρέσει. Και αυτό σημαίνει ότι κάνουν λανθασμένες διατροφικές επιλογές, χωρίς παράλληλα να γυμνάζονται.

Οι ερευνητές μελέτησαν 600 άτομα που είχαν την επιλογή να τρώνε είτε μπισκότα σοκολάτας, είτε απλά μπισκότα, είτε μπισκότα με λίγα λιπαρά. Οι μισοί εθελοντές είδαν επίσης ένα διαφημιστικό μήνυμα για ένα νέο αποτελεσματικό χάπι που καταπολεμά το λίπος, πριν διαλέξει κάποιο απ’ τα μπισκότα.

Όσοι είχαν ενημερωθεί για το φάρμακο έφαγαν μεγαλύτερη ποσότητα μπισκότων ανά άτομο, με κάποιους να καταβροχθίζουν έως και 30 κομμάτια.

Και όσο πιο παχυντικά τα μπισκότα, τόσα περισσότερα είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες, αφού πίστευαν ότι θα μπορούσαν στη συνέχει να πάρουν το χάπι αδυνατίσματος.

Η Δρ Μπόλτον επισημαίνει ότι, τα άτομα που γενικά πρέπει να χάσουν το περισσότερο βάρος, και αγωνιωδώς αναζητούν και τη βοήθεια των χαπιών αδυνατίσματος, τελικά απεδείχθη ότι ήταν εκείνοι που αυξάνουν επικίνδυνα την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

«Αυτό συμβαίνει διότι, η ανάγκη για απώλεια βάρους χωρίς κόπο, δεν αφήνει τα παχύσαρκα άτομα να δουν πίσω από το μάρκετινγκ των προϊόντων. Αν τα χάπια αδυνατίσματος δεν πλασάροντας ως φάρμακα, αλλά ως συμπληρώματα διατροφής, τότε οι άνθρωποι θα καταλάβαιναν ότι ο ρόλος τους είναι συμπληρωματικός στη σωστή διατροφή και τη γυμναστική και δεν τα υποκαθιστά αυτά», εξηγεί η Δρ Μπόλτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *