Το «αντικαπνιστικό χωριό» στην Κρήτη

Το «αντικαπνιστικό χωριό» στην Κρήτη

13/2/2015                                                                  17:26

 

Αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας αποτελεί το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Ένα «Γαλατικό» χωριό όμως 22,5 χλμ ανατολικά του Ηρακλείου στην Κρήτη με το όνομα «Σκοτεινό», αντιστέκεται.

Την δεκαετία του ’70 οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν τυχαία να κόψουν το τσιγάρο και να μην το ξαναρχίσουν ποτέ. Πλέον στο χωριό δεν καπνίζει κανείς. Την αξία αυτή, της αποχής από την κακή συνήθεια του καπνίσματος, οι κάτοικοι μεταφέρουν και στα παιδιά τους, την επόμενη γενιά, δηλώνοντας περήφανοι για τη συμπεριφορά τους ενώ αναρωτιούνται τι πραγματικά καλό βρίσκουν οι άλλοι άνθρωποι στο κάπνισμα.

«Εδώ στο Σκοτεινό πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισαν οι άνθρωποι, τυχαία όχι οργανωμένα, να σταματήσουν το κάπνισμα…Είμαι πολύ περίεργος να μάθω για ποιον λόγο οι άνθρωποι καπνίζουν. Είδαμε τα αποτελέσματα αρκετών καπνιστών», επισημαίνει ο Βασίλης Ζερβάκης.

Οι επισκέπτες του χωριού που θέλουν να καπνίσουν πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα τσιγάρα τους από πριν μιας και στο χωριό δεν πρόκειται να βρουν. Επίσης, όσοι καπνιστές έλειπαν από το χωριό το έκοψαν με την επιστροφή τους.

Ας γίνει το «Σκοτεινό» χωριό ένα φωτεινό παράδειγμα.

 

ΠΗΓΗ: cretapost.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *