Το κάπνισμα μειώνει τον εγκεφαλικό φλοιό

Το κάπνισμα μειώνει τον εγκεφαλικό φλοιό

23/2/2015                                                                14:21

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ, διαπίστωσαν ότι ο εγκεφαλικός φλοιός των μη καπνιστών είναι πυκνότερος, απ’ των καπνιστών. Ο εγκεφαλικός φλοιός, το εξωτερικό δηλαδή στρώμα του εγκεφάλου, παίζει καίριο ρόλο στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, τη γλώσσα και η αντίληψη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις καπνιστικές συνήθειες 224 ανδρών και 260 γυναικών, κατά μέσο όρο 73 ετών, εκ των οποίων οι μισοί ήταν πρώην ή ενεργοί καπνιστές, με το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού τους.

«Οι λεπτομερείς μαγνητικές απεικονίσεις και τα αναλυτικά μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε μας έδειξαν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της λεπτότερης φαιάς ουσίας σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Εικάζουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον εγκέφαλο να ανακάμψει, αν θα πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το ζήτημα πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα», εξηγεί ο καθηγητής Ίαν Ντέιρι, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Πάντως, οι πρώην καπνιστές που είχαν σταματήσει να καπνίζουν περισσότερα από 25 χρόνια πριν, εξακολουθούσαν να έχουν λεπτότερο εγκεφαλικό φλοιό απ’ αυτούς που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Αν και ο φλοιός είναι φυσικό να εξασθενεί με την πάροδο της ηλικίας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κάπνισμα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία.
 

Πηγή: health.in.gr

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *