Το κίνημα κατά των εμβολίων απειλεί την υγεία των παιδιών

Το κίνημα κατά των εμβολίων απειλεί την υγεία των παιδιών

19/11/2014      13:10

“Αντιεμβολιαστικό κίνημα”  έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Το συγκεκριμένο κίνημα παίρνει σοβαρές διαστάσεις, με κύρια πηγή της… γιγάντωσής του, δημοσιεύματα -συνήθως ανυπόγραφα ή από ανεπίσημους φορείς- στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Εθνος”, πολλοί γονείς, παρασυρμένοι από έρευνες και ειδήσεις που διαβάζουν στο internet, αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, επειδή φοβούνται ότι τα ίδια τα εμβόλια θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία τους.

Μια πρόχειρη αναζήτηση αποκαλύπτει κείμενα στον ιστό, με τίτλους, όπως: “Όχι στα εμβόλια. Ογδόντα ιατροί εναντίον των εμβολιασμών” και “Παιδικά εμβόλια: Ποιοι κερδοσκοπούν διοχετεύοντας καρκίνους στα παιδιά μας;”.

Τα κείμενα αυτά, με τους πηχυαίους τίτλους τους, φαίνεται ότι επηρεάζουν πολύ τους γονείς, που σταματούν να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του.

Την πραγματικότητα αυτή διαπιστώνουν εμπειρικά πλέον και οι ίδιοι οι παιδίατροι όταν καλούνται να ενημερώσουν τους γονείς για τα εμβόλια.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στον τομέα του Παιδιού, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σημειώνει σχετικά: “Συμμερίζομαι ότι υπάρχει ανάπτυξη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τόσο από προσωπική αίσθηση, όσο και από ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν την αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που έχουν αμφιβολίες για τους εμβολιασμούς”.

Τα δεδομένα αυτά εντοπίζονται στην έρευνα με τίτλο «Εθνική Μελέτη Κατάστασης Εμβολιασμού των Παιδιών», που εκπονήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το πρώτο δεδομένο είναι η καταγεγραμμένη αύξηση των γονιών που αμφισβητούν τη χρησιμότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων.

Από την έρευνα προέκυψε ότι το ένα τρίτο των γονιών τηρούσαν επιφυλακτική στάση. Αυτό ήταν συνέπεια της μεγάλης συζήτησης για το εμβόλιο της πανδημικής γρίπης του 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό που είχαμε καταγράψει στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 δεν ξεπερνούσε το 20%. Επιπλέον, οι μισοί από τους γονείς που ερωτήθηκαν είπαν ότι έχουν ανεπαρκή ενημέρωση για τα εμβόλια“, λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των παιδιών που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Μόνο το 83% εμβολιάστηκε, την ώρα που το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης φτάνει το 95%.

“Η ανεπαρκής κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου MMR είναι σοβαρό ζήτημα”, αναφέρεται στην έκθεση. Το MMR δέχεται εδώ και χρόνια τα πυρά του “αντιεμβολιαστικού κινήματος”, λόγω χαλκευμένων, όπως αποδείχτηκε -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας- ερευνών που το συνέδεσαν με την εμφάνιση αυτισμού

Το θέμα του “αντιεμβολιαστικού κινήματος” απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην οποία αναζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *