Το τέλειο χαμόγελο

Το τέλειο χαμόγελο

24/10/2014

Το βασικότερο κομμάτι της αισθητικής οδοντιατρικής αποτελούν οι όψεις πορσελάνης(ολοκεραμικές προστομιακές όψεις). Οι όψεις αυτές είναι υπερβολικά λεπτές επιφάνειες πορσελάνης που συγκολλούνται πάνω στο δόντι που έχει παρασκευαστεί ελαφρά. Οι παρασκευές είναι της τάξεως του 0,3-0,5 mm.Παρόλο που είναι πολύ λεπτές ,μετά την συγκόλληση στο δόντι, οι όψεις γίνονται πάρα πολύ ανθεκτικές, με μακρά διάρκεια ζωής (έρευνες αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90% στα 20 χρόνια).

Ολόκληρη η διαδικασία από την στιγμή που ο ασθενής αποφασίσει να κάνει την θεραπεία ,παίρνει 2 επισκέψεις στον οδοντίατρο. Ακόμη και σε μία εβδομάδα ο ασθενής μπορεί να έχει ένα χαμόγελο που φαίνεται και είναι τέλειο!

Τι ακριβώς ατέλειες διορθώνονται;

Οι όψεις πορσελάνης προτείνονται σε όποιον δεν είναι ευχαριστημένος με το μέγεθος, την θέση ή το χρώμα των δοντιών του και επιθυμεί να τα αλλάξει. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα πολύ εύκολο διότι η ομορφιά είναι υποκειμενική. Υπάρχουν κάποιες «χρυσές» αναλογίες που μας καθοδηγούν αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία του ασθενή με τον οδοντίατρο αλλά και τον οδοντοτεχνίτη, οποίος εκτός από τον οδοντίατρο, πρέπει να είναι πολύ έμπειρος με τέτοιου είδους αποκαταστάσεις!

Και αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος από το νέο σχήμα ή χρώμα;

Από την στιγμή που αποφασίσουμε ότι ο ασθενής είναι υποψήφιος για όψεις πορσελάνης και δούμε πως αυτό που ζητάει μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε, προχωράμε με το σχέδιο θεραπείας που είναι και το πιο σημαντικό. Μετά την ανάρτηση των εκμαγείων του στόματος του ασθενή στον αρθρωτήρα, φτιάχνουμε ένα διαγνωστικό κέρωμα που μπορεί να δει ο ασθενής πως θα γίνουν τα δόντια του. Στο σημείο αυτό μπορεί να μας πει αν θέλει να αλλάξουμε κάτι που δεν του αρέσει. Επίσης με μία τεχνική που λέγεται mock-up μπορούμε να δούμε πως θα φαίνεται στο στόμα του, πριν αγγίξουμε τα δόντια του! Μετά τις παρασκευές και κατά την διάρκεια των μεταβατικών αποκαταστάσεων, πάλι μπορούμε να επέμβουμε και να αλλάξουμε κάτι που δεν μας αρέσει. Και πριν από την συγκόλληση ξανά μπορούμε να ελέγχουμε αν μας αρέσει το σχήμα, τα μέγεθος ή το χρώμα.

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πλήρης έλεγχος του τι πρόκειται να γίνει και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που το γνωρίζουμε από πριν και το δημιουργήσαμε μαζί με τον ασθενή και τον οδοντοτεχνίτη.

Χρήστος Λώλης

Εμφυτευματολόγος, Χειρουργός Οδοντίατρος

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *