Χάσατε την όραση σας;  Χωρίς κανένα σύμπτωμα, χωρίς καμία προειδοποίηση;

Χάσατε την όραση σας; Χωρίς κανένα σύμπτωμα, χωρίς καμία προειδοποίηση;

25/02/2015                                                                 10:25

 

Σύμφωνα με τον Οφθαλμίατρο του Πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου κ.Β.Καγκάνη το Γλαύκωμα είναι μία σιωπηρή πάθηση που όμως προκαλεί πολύ συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ο οφθαλμίατρος κ.Βασίλης Καγκάνης μας λέει σχετικά :

Το γλαύκωμα είναι μια συχνή πάθηση των οφθαλμών που οδηγεί σταδιακά στην απώλεια όρασης και συνήθως χωρίς προειδοποίηση.Κι αυτό γιατί στα πρωιμα στάδια της νόσου δεν υπάρχουν συμπτώματα και έτσι πολλοί ασθενείς για αρκετά χρόνια  δε γνωρίζουν οτι πάσχουν από γλαύκωμα. Υπολογίζεται οτι 2% των ανθρώπων άνω των 40 ετών και 10% άνω των 80 είναι γλαυκωματικοί και 50%  των ανθρώπων που νοσούν δεν το γνωρίζουν! Η σταδιακή αυτή απώλεια όρασης προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νευρο η λειτουργία του οποίου είναι η μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ;

Αν θέλαμε να δώσουμε μια βιαστική απάντηση θα λέγαμε οτι είναι η υψηλή πίεση του οφθαλμού. Η φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται απο 10-21 mmHg επομένως τιμές ενδοφθάλμιας πίεσης υψηλότερες δυνητικά προκαλούν βλαβη στο οπτικό νεύρο. Γλαυκωματικές αλλοιώσεις, oμως, εχουν παρατηρηθεί και σε “φυσιολογικές” πιέσεις, αλλά και το αντίστροφο, υψηλές πιέσεις να μην δημιουργουν αλλοιώσεις, γεγονός που μας κάνει να θεωρούμε την υψηλή πίεση ένα παράγοντα κινδύνου και όχι την απόλυτη αιτία καταστροφής του οπτικού νεύρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

-Συγγενές/ Επίκτητο
-Πρωτοπαθές γλαύκωμα (ανοικτής/ κλειστής γωνίας)
-Δευτεροπαθές γλαύκωμα

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ;

Καθένας από εμάς μπορεί να νοσήσει από γλαύκωμα.Ωστόσο υπάρχουν ομάδες υψηλότερου κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου και θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση.

Παράγοντες κινδύνου είναι οι παρακάτω:
-Ηλικία (άνω των 60 ετών)
-Φυλή (συχνότερο σε αφρο-αμερικάνους)
-Μέλος της οικογένειας με γλαύκωμα(το οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος αυξάνει την πιθανοτητα εμφάνισης γλαυκώματος τουλάχιστον 4 φορές!)
-Χρήση κορτιζόνης (υπάρχουν ενδείξεις οτι η χρήση κορτιζόνης μπορεί να αυξήσει τις τιμές της ΕΟΠ σε κάποιους ανθρώπους)

Λιγότερο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου:
-Υψηλή μυωπία
-Σακχαρώδης διαβήτης
-Καρδιαγγειακά νοσήματα
-Μειωμένο κεντρικό πάχος κερατοειδούς

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ;

Δυστυχώς, το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, που είναι και το συχνότερο, δεν έχει συμπτωματα. Συνήθως δεν εχει πόνο και η απώλεια της όρασης ξεκινά απ’την περιφέρεια με αποτέλεσμα ο ασθενης να μην το αντιληφθεί μέχρι οι βλάβες να προχωρήσουν αρκετα.Γι’αυτό το λόγο είναι απαραιτητος ο τακτικός έλεγχος στην ενήλικο ζωη:
-Εξέταση στα 35-40 έτη
-Εξέταση κάθε 2-4 έτη στις ηλικίες 40-60
-Εξέταση καθε 1 έτος στις ηλικίες >60 ετών

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ;

Ο έλεγχος για το γλαύκωμα γίνεται άρχικά στο απλό οφθαλμολογικό ιατρείο.Ο οφθαλμίατρος εξετάζει τον ασθενή και με βάση το ιστορικό του και τα ευρήματα τον παραπέμπει για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.
Ο βασικός έλεγχος περιλαμβανει:
-Τονομέτρηση(μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης)
-Βυθοσκόπηση(εξετάζεται το εσωτερικό τμήμα του οφθαλμού και πιο ειδικά το οπτικό νεύρο)
Εαν μια απ’τις δύο -ή και οι δύο- εξετάσεις είναι μη φυσιολογικές ο ασθενής υποβάλεται σε περαιτέρω έλεγχο:
-Γωνιοσκοπία
-Μέτρηση κεντρικού πάχους κερατοειδούς
-Οπτικά πεδία
-OCT οπτικού νεύρου

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΥΚΩΜΑ;

Το γλαύκωμα αποτέλει σύμφωνα με στατιστικές τη δευτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως.Με δεδομένο οτι αποτελεί μια χρόνια νόσο γίνεται αντιληπτό πως- προς το παρόν τουλάχιστον- δεν υπάρχει ίαση. Επιπροσθέτως , η όραση που έχει χαθεί δεν επανέρχεται με την θεραπευτική αντιμετώπιση. Ωστόσο υπάρχει θεραπεία, φαρμακευτική ,που μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει την απώλεια όρασης, καθώς και χειρουργική σε ορισμένες περιπτώσεις . Παρόλα αυτά, 10% των γλαυκωματικών ασθενων που λαμβάνουν την καταλληλη θεραπεία οδηγούνται τελικά σε τυφλωση.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, βρίσκει εφαρμογή η Ιπποκράτειος ρήση:
” Κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν”.

 

Βασίλης Καγκάνης, Οφθαλμίατρος του Πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου Περιστερίου κ.Β.Καγκάνη και ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.