Ωτοπλαστική: Πώς τα πεταχτά αυτιά γίνονται φυσιολογικά

Ωτοπλαστική: Πώς τα πεταχτά αυτιά γίνονται φυσιολογικά

24/10/2014

Πεταχτά αυτιά ή αφεστώτα ώτα σημαίνει αυτιά που προεξέχουν υπερβολικά από το κεφάλι. Πρόκειται για αισθητική ανωμαλία των πτερυγίων των αυτιών. Η εγχείρηση διόρθωσής των αποσκοπεί στο να φέρει τα αυτιά στη φυσιολογική τους θέση ως προς το κεφάλι, χωρίς να είναι ορατά τα σημάδια της επέμβασης.

Tα αφεστώτα ώτα είναι η συνηθέστερη δυσμορφία των πτερυγίων του αυτιού. H παρουσία τους είναι υπόθεση κληρονομική και διαπιστώνονται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού. Tο 5% των παιδιών, τα οποία γεννιούνται σ’ όλο τον κόσμο, γεννιούνται με αφεστώτα ώτα, ανεξάρτητα από φυλή ή γεωγραφική περιοχή της γης. H κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών (96%), είναι η εκ γενετής έλλειψη ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού.

Τα πεταχτά αυτιά μπορεί να διορθωθούν αποκλειστικά και μόνο με επιτυχημένη πλαστική εγχείρηση. Με την επέμβαση αυτή επιδιώκεται να δημιουργηθεί στο αυτί χειρουργικά η ανθέλικα, η οποία απουσιάζει εκ γενετής. Mε το σχηματισμό της ανθέλικας χειρουργικά, το πτερύγιο παύει πλέον να αφίσταται και το αυτί παίρνει την κανονική του μορφή και θέση ως προς το κεφάλι (για το λόγο αυτό λέγεται πλαστική της ανθέλικας).

Η κατάλληλη στιγμή διόρθωσης των πεταχτών αυτιών είναι από το 6ο έτος της ηλικίας και μέχρι τα γεράματα. Γνωρίζουμε ότι το πτερύγιο του αυτιού είναι το πρώτο ανθρώπινο όργανο, το οποίο σχεδόν ολοκληρώνεται και σταθεροποιείται ως προς το μέγεθος και σχήμα του με τη συμπλήρωση των 6 ετών. Κατόπιν τούτου, είναι σοφό, ένα παιδί με πεταχτά αυτιά να χειρουργηθεί πριν πάει στο δημοτικό σχολείο με τη συμπλήρωση των 6 ετών, επειδή τότε οι συνομήλικοι ή συμμαθητές του αρχίζουν να το κοροϊδεύουν γι’ αυτά, με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη και υγεία του παιδιού.

Τέσσερις στους δέκα χειρουργημένους για πεταχτά αυτιά είναι παιδιά σχολικής ηλικίας. Στους ενήλικες άνδρες είναι πολύ συνηθισμένη πλαστική επέμβαση. Oι γυναίκες αποφασίζουν σχετικά δυσκολότερα και συνήθως σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού πρώτα βαρεθούν να σκεπάζουν για χρόνια τα πεταχτά αυτιά με τα μακριά μαλλιά τους.

Η επέμβαση αυτή θεωρείται από πολλούς χειρουργούς ως μία εύκολη επέμβαση. Όμως γιατί παρατηρούνται τόσες πολλές αποτυχημένες επεμβάσεις ωτοπλαστικής; Συστήνω με βάση την εμπειρία μου από 1.600 πλαστικές εγχειρήσεις διόρθωσης αφεστώτων ώτων, τις οποίες έχω πραγματοποιήσει με επιτυχία μέχρι σήμερα, ο κάθε ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί περισσότερους από έναν πλαστικούς χειρουργούς, ώστε να επιλέξει τον κατά τη γνώμη του πιο καλά εκπαιδευμένο και έμπειρο ωτοπλαστικό, ο οποίος θα τον πείσει για την υψηλή ποιότητα της εγχείρησης που θα αναλάβει να του πραγματοποιήσει, με εγγυημένο σταθερό αποτέλεσμα, αλλά και με απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια.

Στη χώρα μας, πολύ πρόσφατα, γίνεται προβολή διαφόρων μεθόδων διόρθωσης πεταχτών αυτιών με Laser ή άλλων μεθόδων, οι οποίες όμως μέχρι σήμερα δεν αναφέρονται στη σχετική διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική, ούτε σε παγκόσμια και εγχώρια συνέδρια πλαστικής χειρουργικής. Καλό θα είναι, οι ενδιαφερόμενοι για διόρθωση αφεστώτων ώτων, να είναι προσεκτικοί απέναντι στις «σειρήνες» του δήθεν εύκολου, αναίμακτου, και χωρίς τομές και ράμματα χειρουργείου.

Βασίλης Παυλιδέλης, Ωτορινολαρυγγολόγος
Εξειδικευμένος στη Δυτ. Γερμανία
στη Ρινοπλαστική, Ωτοπλαστική
και Πλαστική Χειρουργική Προσώπου
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βοchum, Δυτ. Γερμανία

Για περισσότερες πληροφορίες: www.pavlidelis.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *