Όσοι βλέπουν περισσότερα από τρία επεισόδια στη σειρά είναι πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη

Όσοι βλέπουν περισσότερα από τρία επεισόδια στη σειρά είναι πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη

7/3/2015                                                         12:55

 

Το House of Cards επέστρεψε: αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα κολλήσουμε πάνω στις οθόνες μας, ρουφώντας το ένα επεισόδιο μετά το άλλο. Το Netflix ήταν το πρώτο μέσο που κατάλαβε ότι οι θεατές της «νέας τηλεόρασης» δεν έχουν την υπομονή ή το χρόνο να κλείνουν ραντεβού με την αγαπημένη τους σειρά για ένα επεισόδιο την εβδομάδα. Τα torrents εξάπλωσαν αυτή την τάση παγκόσμια, και η νέα τάση είναι το “binge-watching”, μια φράση – δάνειο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Ο παραλληλισμός είναι αποκαλυπτικός, και όσοι αγαπούν τις νέες σειρές ξέρουν πόσο εθιστικές μπορούν να γίνουν.

Αυτό οδήγησε κάποιους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας να αναρωτηθούν αν υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες που οδηγούν τους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τρία ή περισσότερα επεισόδια μιας σειράς συνεχόμενα, συνδέοντας αυτή την τάση με άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες Yoon Sung Hi και Eun Yeon Kang και η καθηγήτρια τους, Wei-Na Li ανακοίνωσαν τα ευρήματα της έρευνάς τους και θα τα παρουσιάσουνε επίσημα σε συνέδριο που θα γίνει το Μάιο στο Πουέρτο Ρίκο. Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν σε 316 άτομα ηλικιών 18-29, όσοι βλέπουν τρία επεισόδια στη σειρά ή παραπάνω, είναι πιο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί και μοναχικοί.

Το 75% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν πολλά επεισόδια στη σειρά μέσα από υπηρεσίες όπως το Netflix και το Hulu. Η αγαπημένη κατηγορία είναι οι κωμωδίες και τα ρομάντζα και μερικές από τις πιο αγαπημένες σειρές είναι το Orange Is the New Black, το Grey’s Anatomy, το One Tree Hill και το Desperate Housewives.

Οι ερευνητές, η οποίοι δήλωσαν επίσης «εθισμένοι στην τηλεόραση», ανακάλυψαν έναν συσχετισμό με την διαδοχή των επεισοδίων και την αίσθηση μοναξιάς, με την κατάθλιψη, και την έλλειψη αυτοκυριαρχίας. Όσοι νιώθουν μοναξιά ή έχουν κατάθλιψη χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να ξεφύγουν από τα αρνητικά συναισθήματα.   Αν τα αποτελέσματα της έρευνας αντιμετωπιστούν θετικά στο συνέδριο τον Μάιο οι ερευνητές πρόκειται να προχωρήσουν με μεγαλύτερο δείγμα για να εντοπίσουν πότε η ψυχαγωγία μετατρέπεται σε πρόβλημα που χρειάζεται αντιμετώπιση.

 

Πηγή: lifo.gr

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *