“Όσο πιο ναρκισσιστής είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εθιστεί στο κινητό του”

“Όσο πιο ναρκισσιστής είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εθιστεί στο κινητό του”

5/3/2015                                                                                 12:32

 

Τα smartphones προκαλούν εθισμό, το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του οποίου είναι οι συνεχείς selfies που αναρτώνται εν συνεχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Βρετανία. Οι συνεχείς selfies υποδηλώνουν ναρκισσισμό, δηλαδή υπερβολικό ενδιαφέρον ή θαυμασμό προς τον εαυτό και την σωματική εμφάνιση, λένε οι ερευνητές. Άλλες βασικές ενδείξεις του εθισμού είναι οι διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης, η μοναξιά και η ζήλεια.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ντέρμπυ, συμμετείχαν 256 νέοι (η μέση ηλικίας τους ήταν τα 29 έτη), το 13% εκ των οποίων είχαν σαφείς ενδείξεις εθισμού. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Διεθνή Επιθεώρηση ΚυβερνοΣυμπεριφοράς, Ψυχολογίας & Μάθησης» ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν μακροσκελή ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την χρήση του smartphone τους και την προσωπικότητά τους. Έτσι διαπίστωσαν πως υπήρχε σημαντική θετική συσχέτιση ανάμεσα στον ναρκισσισμό και τον εθισμό στα κινητά, γεγονός που υποδηλώνει πως «όσο πιο ναρκισσιστής είναι κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι να εθιστεί στο κινητό του», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Ζαχίρ Χουσέιν, λέκτορα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η μελέτη αποκάλυψε ακόμα ότι ο μέσος χρήστης περνάει 3,6 ώρες την ημέρα ασχολούμενος με το κινητό του, με το 35% των νέων να παραδέχονται πως το χρησιμοποιούν ακόμα και σε μέρη όπου απαγορεύεται και το 87% να λένε πως η χρήση αφορά κυρίως τις επαναλαμβανόμενες «εμφανίσεις» τους στα sites κοινωνικής δικτύωσης.

 

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.