Ένας στους τέσσερις ανθρώπους που εκτίθενται σε φρικιαστικές ειδήσεις υποφέρουν από μετατραυματικό σύνδρομο

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους που εκτίθενται σε φρικιαστικές ειδήσεις υποφέρουν από μετατραυματικό σύνδρομο

13/5/2015                                                        10:00

 

Την στιγμή που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί σοκαρισμένη τις φρικιαστικές λεπτομέρειες με τις οποίες η μικρή Άννυ έφυγε από την ζωή, οι ψυχολόγοι προειδοποιούν πως ένας στους τέσσερις ανθρώπους που εκτίθενται σε κάτι τέτοιο, υποφέρουν από μετατραυματικό σύνδρομο.

Στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν πως τα συμπτώματα του συνδρόμου παρουσιάζονται μόνο σε άτομα που έζησαν το περιστατικό, όμως έρευνα της Pam Ramsden από το Πανεπιστήμιο του Bradford δείχνει πως ακόμα και η παρακολούθηση δυσάρεστων εικόνων μέσω των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό σύνδρομο, καθώς συνήθως αυτές είναι αμοντάριστες και οι περιγραφές των γεγονότων αναφέρουν πολλές λεπτομέρειες.«Το να βλέπουμε αυτά τα περιστατικά και να αισθανόμαστε το μαρτύριο εκείνων που τα ζουν άμεσα, μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας», εξηγεί η ερευνήτρια.

Στο πείραμα πήραν μέρος 189 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 37 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι αξιολογήθηκαν για PTSD και συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια, ένα για να διαφανεί η προσωπικότητά τους και ένα σχετικό με διάφορα βίαια περιστατικά που έχουν προβληθεί στο διαδίκτυο. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως το 22% των συμμετεχόντων είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα τραυματικά γεγονότα που είχαν παρακολουθήσει μέσω των κοινωνικών δικτύων. Επίσης, σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει και η συχνότητα έκθεσης σε τέτοιες ειδήσεις, καθώς φαίνεται να επηρεάστηκαν πιο πολύ αυτοί που παρακολούθησαν παραπάνω από μία φορά τέτοιες ειδήσεις.

 

Πηγή: Daily Mail

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *