Τρεις φορές μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον αυχένα με τη χρήση tablet αντί για υπολογιστή

Τρεις φορές μεγαλύτερη πίεση ασκείται στον αυχένα με τη χρήση tablet αντί για υπολογιστή

23/3/2015                                                                    12:54

 

Είναι πλέον δεδομένο ότι τα tablets έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εμάς. Ωστόσο, φαίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο τον αυχένα μας, προειδοποιούν ειδικοί.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση συσκευών, όπως τα iPads, έχει σαν αποτέλεσμα να ασκείται 3 φορές περισσότερη πίεση στους μύες της περιοχής από ότι αν χρησιμοποιούσαμε επιτραπέζιους υπολογιστές, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Ergonomics» από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αναφέρει ότι «η χρήση των tablet απαιτεί σημαντική κάμψη του κεφαλιού και του αυχένα και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού της περιοχής για τους χρήστες».

Στην μελέτη συμμετείχαν 33 φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό που χρησιμοποιούν συχνά τις συσκευές αυτές, οι οποίοι εξετάστηκαν σε διάφορες στάσεις του σώματος και κατά την ανάγνωση και την πληκτρολόγηση κειμένων για 2-5 λεπτά. Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί, ήταν ότι τελικά η θέση της ταμπλέτας δημιουργούσε το πρόβλημα και ότι το να την στηρίζουμε στην ποδιά μας ή να την ακουμπάμε στο τραπέζι ήταν χειρότερο από το να το κρατάμε όρθιο μπροστά μας.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κλήση του κεφαλιού σε γωνία 60 μοιρών, για να δούμε την οθόνη του τηλεφώνου μας, έχει σαν αποτέλεσμα η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή το τμήμα πάνω από τους ώμους, να επιβαρύνεται με πίεση που ισοδυναμεί με 27 κιλά.

 

Πηγή: Vita.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.