59.000 άνθρωποι χάνουν  τη ζωή τους κάθε χρόνο από λύσσα

59.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από λύσσα

21/4/2015                                                              9:55

 

Περίπου 59.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από λύσσα που τους μεταδίδουν ανεμβολίαστοι σκύλοι, αναφέρει ο οργανισμός Παγκόσμια Συμμαχία για Έλεγχο της Λύσσας (GARC).Ωστόσο τα περισσότερα κρούσματα, όπως είναι αναμενόμενο, καταγράφονται στις φτωχές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει στην επιθεώρηση «PLoS Neglected Tropical Diseases».

H λύσσα πρόκειται για μία θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη που είναι κατά 100% αποτρέψιμη με τον εμβολιασμό των κατοικιδίων σκύλων, που ευθύνονται κατά κανόνα  (99%) για τους θανάτους στους ανθρώπους. Η έκθεση συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι από τους 160 ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από λύσσα, η πλειονότητα (το 60%)  κατοικούν στην Ασία και το 36% στην Αφρική.

Στις προηγμένες χώρες η λύσσα ουσιαστικά έχει καταπολεμηθεί πλήρως, καθώς καταγράφονται σποραδικά κρούσματα από άγρια ζώα και όχι από κατοικίδια. Σε πολλές αναπτυσσόμενες, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα κατοικίδια. Στατιστικά οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο (το 35% του συνόλου) καταγράφονται στην Ινδία.

Η έκθεση υπολογίζει επίσης ότι σε ετήσια βάση η λύσσα κοστίζει παγκοσμίως 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόωρους θανάτους, απώλεια εισοδήματος για τα θύματα και τις οικογένειές τους, και εμβόλια για ανθρώπους.«Είναι η πρώτη φορά που υπολογίζεται το ανθρώπινο κόστος της λύσσας των σκύλων και καταγράφεται ο έλεγχός της σε κάθε χώρα του κόσμου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης δρ Κέιτι Χάμπσον, λέκτορας στο Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας, Υγείας των Ζώων & Συγκριτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. «Ουδείς πρέπει να χάνει τη ζωή του από λύσσα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την πλήρη εκρίζωση της από τον κόσμο», είπε από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της GARCδρ Λούις Νελ, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Παθολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου της Πραιτώρια, στη Νότιο Αφρική.

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑonline

 

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *