“Αδιάβαστες” οι πάσχουσες απο καρκίνο του μαστού

“Αδιάβαστες” οι πάσχουσες απο καρκίνο του μαστού

27/1/2015                     11:00

 

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού συνήθως δεν γνωρίζουν τι είδους είναι ο όγκος. Κι ενώ η άγνοια των χαρακτηριστικών του καρκίνου δεν σχετίζεται απαραιτήτως με χειρότερο αποτέλεσμα, η γνώση μπορεί να βοηθήσει τις ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τις ιατρικές επιλογές και να ακολουθήσουν πιο πιστά τη θεραπεία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer, επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Ρέιτσελ Φρίντμαν, υποστηρίζει επίσης ότι οι καρκινοπαθείς που κατανοούν την βάση της θεραπείας τους είναι γενικά περισσότερο ικανοποιημένοι από το θεραπευτικό σχήμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από δημοσκόπηση που έκαναν σε δείγμα 500 γυναικών από την βόρεια Καλιφόρνια. Ρώτησαν τις ασθενείς για τον τύπου του καρκίνου του μαστού, που είχαν διαγνωστεί την περίοδο 2010 – 2011.

Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν για την διαβάθμιση του όγκου, το στάδιο και αν οι όγκοι ήταν ορμονο-εξαρτώμενοι ή όχι από τα οιστρογόνα ή τον υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2).

Το 55% των γυναικών γνώριζε αν ο όγκος ήταν οιστρογονο-εξαρτώμενος και περίπου το ένα τρίτο αν επηρεαζόταν από τον HER2. Επίσης, το ένα τρίτο γνώριζε την διαβάθμιση του όγκου, δηλαδή πόσο επιθετικός ήταν. Το 82% ήξερε και πόσο προχωρημένος ήταν ο καρκίνος. Βάσει των ιατρικών αρχείων, μόνο το 56% ανέφερε το σωστό οιστρογονικό στάδιο, το 58% το σωστό στάδιο HER2 και το 57% την επιθετικότητα του όγκου. Τέλος, μόνο μια στις πέντε γυναίκες γνώριζε την διαβάθμιση του όγκου.

Εν τέλει, μόνο το 8% των γυναικών απάντησε σωστά και τις πέντε ερωτήσεις, αλλά η έλλειψη γνώσης ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των γυναικών που προέρχονταν από μειονοτικές ομάδες. «Αν βελτιώσουμε τη γνώση και την εγρήγορση των ασθενών, τότε μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη», σχολιάζει η Δρ Φρίντμαν.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι ογκολόγοι θα πρέπει να εξατομικεύουν την αντιμετώπιση του καρκίνου σύμφωνα με τις ανάγκες έκαστου ασθενή. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να ζητούν λεπτομερή πληροφόρηση για την θεραπευτική αγωγή τους και τον τρόπο αντιμετώπισης του όγκου.

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *