Αιμορροΐδες: Ένα “καυτό” πρόβλημα

Αιμορροΐδες: Ένα “καυτό” πρόβλημα

16/1/2015                 12:35

 

Οι αιμορροΐδες είναι  κιρσοειδής διευρύνσεις του φυσιολογικού κατά τα άλλα αιμορροιδικού πλέγματος.

Διακρίνονται σε:

1.Εσωτερικές (αφορούν το ανώτερο τμήμα του πρωκτικού σωλήνα)

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες σπάνια προκαλούν ηχηρή συμπτωματολογία με εξαίρεση την ανώδυνη και μικρή συνήθως απώλεια αίματος.

2.Εξωτερικές (αφορούν το κατώτερο τμήμα του πρωκτικού σωλήνα)

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες καλύπτονται από εύθρυπτο δέρμα πλούσιο σε αισθητικές απολήξεις και ως εκ τούτου προεξάρχει ως σύμπτωμα στην παθολογία τους ο έντονος πόνος που σε περιπτώσεις θρόμβωσης είναι αφόρητος και η σύντομη ανακούφιση προϋποθέτει θρομβεκτομή. Κνησμός της περιοχής και αιμορραγία έντονα ερυθρού αίματος συμπληρώνουν την συμπτωματολογία.

Από τους 4 βαθμούς αιμορροιδοπάθειας, στους  δύο πρώτους, όπoυ η ανάταξη των αιμορροιδικών επαρμάτων γίνεται αυτόματα μετά την κένωση, η θεραπεία είναι συντηρητική. Στους επόμενους δύο βαθμούς όπου η ανάταξη είναι σχεδόν αδύνατη η θεραπεία είναι χειρουργική. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανεξάρτητα  απ’ την ύπαρξη πάθησης του αιμορροιδικού δακτυλίου κάθε αιμορραγία απ’ το ορθό πρέπει να διερευνάται με κολονοσκόπηση .

Σαφής αιτιολογία που να αποδίδει και να εξηγεί την πάθηση δεν υπάρχει. Η αιμορροιδοπάθεια είναι ιδιοπαθής πάθηση και συνεπώς άγνωστης αιτιολογίας.

Προδιαθεσικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι πολλοί.

Δυσκοιλιότητα, παθήσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, εγκυμοσύνη, διατροφή φτωχή σε υγρά και φυτικές ίνες, κακή υγιεινή της περιπρωκτικής περιοχής, κάπνισμα και αλκοόλ, καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης και κληρονομικότητα σχετίζονται με την εμφάνιση της πάθησης. Η διάγνωση θα τεθεί απ’ τον χειρουργό με την κλινική και την δακτυλική εξέταση. Αναγκαία αρκετές φορές η πρωκτοσκόπηση με χρήση ορθοσκοπίου

Συντηρητική θεραπεία με αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, διακοπή καπνίσματος, αποφυγή αλκοόλ και ερεθιστικών τροφών, σωματική άσκηση, εδρόλουτρα και φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βελτιώσουν την μικροαγγειακή κυκλοφορία θα φέρουν αποτελέσματα στις ήπιες μορφές της πάθησης.

Η χειρουργική αποκατάσταση που απαιτείται στις σοβαρές μορφές της πάθησης έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Απ την κλασσική μέθοδο, γνωστή και ως τεχνική Milligan-Morgan που από το 1937 χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην σύγχρονη τεχνική του Antonio Logo, αλλά και στην ακόμη πιο πρόσφατη απολίνωση αιμορροιδικών αγγείων με χρήση υπερήχων, η χειρουργική αποκατάσταση είναι τέλεια και η επάνοδος του ασθενούς σε φυσιολογικούς ρυθμούς απαιτεί ελάχιστο χρόνο.

ΕΛ.ΦΩΤΙΟΥ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ- ΚΕΕΛΠΝΟ

[email protected]

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *