Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας και εξωσωματική γονιμοποίηση  

Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας και εξωσωματική γονιμοποίηση  

21/03/2015                                                                 9:35

 

Η  επίτευξη μιας εγκυμοσύνης  είναι  έργο  αμφοτέρων των υποψήφιων γονέων. Η αίσια έκβαση των προσπαθειών δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Και οι άνδρες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο κατά τη σύλληψη. Πιστεύεται ότι το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας σχετίζεται με αίτια που αφορούν τη γυναίκα, ενώ άλλο ένα 40% αποδίδεται στον ανδρικό παράγοντα. Το υπόλοιπο 20% οφείλεται σε άγνωστη αιτιολογία.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στον άνδρα, η αρχική εκτίμηση της γονιμότητας γίνεται με μία και μόνη εξέταση, η οποία είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί: το σπερμοδιάγραμμα. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο δοχείο με αυνανισμό, αφού έχει προηγηθεί σεξουαλική αποχή 3-4 ημερών. Το υλικό προσκομίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα στο εργαστήριο (εάν είναι εφικτό μέσα σε 30 – 60 λεπτά) όπου εξετάζεται, αφού υποστεί ειδική επεξεργασία. Τα αποτελέσματα μας δίνουν πληροφορίες για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητα και τη μορφολογία τους, καθώς και την πιθανή παρουσία μικροβίων.

ΑΙΤΙΑ

  • Φλεγμονές της γεννητικής οδού.

Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν η επιδιδυμίτιδα, η προστατίτιδα και η ορχίτιδα, οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή προκαλούν βλάβες στο σπέρμα.

  • Αζωοσπερμία.

 

  • Ενδοκρινικές διαταραχές.

·        Αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμία.

 Το σπέρμα παράγεται από τους όρχεις και μεταφέρεται στην επιδιδυμίδα (βοηθά και στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων), το σπερματικό πόρο, τις σπερματοδόχους κύστεις και στη συνέχεια στο γυναικείο κόλπο, κατόπιν της εκσπερμάτισης. Εάν σε κάποιο σημείο της διαδρομής εμφανιστεί εμπόδιο,  τότε  μιλάμε για αποφρακτικού τύπου αζωοσπερμία.

·         Παραγωγικού τύπου αζωοσπερμία.

Εδώ μιλάμε για αδυναμία παραγωγής  ώριμων σπερματοζωαρίων  και  ύπαρξη ανώριμων, εντός του ορχικού ιστού.

·         Υπερπρολακτιναιμία

·         Υπερθυροειδισμός

·         Υποθαλαμικές διαταραχές

·         Δυσλειτουργία της υπόφυσης

 

  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικότερα του  υδάτινου ορίζοντα, η χρήση καπνού,αλκοόλ και φαρμάκων, η επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  (υπολογιστές, wi-fi, bluetoth)  καθώς και η συχνή έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για το σπέρμα.

Από επιδημιολογικές μελέτες προκύπτει ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο μια «εξασθένιση» του σπέρματος της τάξης του 1,5-3,1 % ετησίως (ανάλογα με τη χώρα που έγινε η μελέτη). Ενδεικτικά, από μια μελέτη που εκπονήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από το «Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών», προέκυψε ότι το ποσοστό των ανδρών με ολιγοσπερμία σε ένα προάστιο της Αθήνας με χαμηλό δείκτη περιβαλλοντικής ρύπανσης ήταν 4%, τη στιγμή που στην περιοχή του Θριασίου (όπου λόγω της ύπαρξης πολλών βιομηχανιών τα επίπεδα ρύπανσης είναι πολύ υψηλότερα) ήταν 13% και σε αγροτική περιοχή της Κρήτης, όπου γίνεται συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων, το ποσοστό των ανδρών με ολιγοσπερμία ήταν 14%.

  • Κιρσοκήλη

Πρόκειται για τη διάταση του φλεβικού δικτύου του σπερματικού τόνου. Ουσιαστικά, είναι μία διαταραχή στο φλεβικό δίκτυο του όρχι που προκαλεί ανεπάρκεια στην κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, το αίμα λιμνάζει με αποτέλεσμα τη διόγκωση των φλεβών, οι οποίες αποκτούν κιρσοειδή διαμόρφωση και συχνά είναι ψηλαφητές ή ακόμη και ορατές από το δέρμα του οσχέου. Η κιρσοκήλη εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 40% των ανδρών με πρόβλημα υπογονιμότητας.

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Σύνδρομο Klinefelter και μικροελλείψεις στο χρωμόσωμα Y αναφέρονται ενδεικτικά.

  • Ιατρογενείς παράγοντες

Η εφαρμογή χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας συνήθως προκαλούν παροδική ή μόνιμη βλάβη στη σπερματoγένεση.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι εξελίξεις  σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των αιτιών που επιδρούν στην ανδρική γονιμότητα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, μιας και τα «όπλα»  που έχουν πλέον οι επιστήμονες στα χέρια τους αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά:

ICSI: Η ICSI, ή αλλιώς μικρογονιμοποίηση είναι μια μέθοδος εφαρμόζεται διεθνώς με επιτυχία από το 1992. Δεδομένου ότι κατά την εφαρμογή της μεθόδου ένα και μόνο σπερματοζωάριο αρκεί  για να γονιμοποιήσουμε το ωάριο, είναι κατανοητό ότι παρακάμπτει σχεδόν στο σύνολό τους τα αίτια υπογονιμότητας που σχετίζονται με τον άνδρα.

IMSI: Η διαλογή σπερματοζωαρίων με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου αποτελεί επίσης μια ελπιδοφόρα μέθοδο. Με τον τρόπο αυτό επιλέγονται τα μορφολογικά ποιοτικότερα σπερματοζωάρια για τη γονιμοποίηση των ωαρίων.

PESA-MESA: Η εφαρμογή πλέον της μικροχειρουργικής παρακέντησης της επιδιδυμίδας (PESA-MESA) αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής αζωοσπερμίας.

DNA FRAGMENTATION: Η εφαρμογή νέων τεχνικών αναζήτησης ανευπλοειδιών (χρωμοσωμικών ανωμαλιών) του σπέρματος με τη μέθοδο FISH και κατακερματισμού του γενετικού υλικού του σπερματοζωαρίου δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη διερεύνηση του υπογόνιμου άνδρα.

Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης και η ανοιχτή (TESE) βιοψία όρχεος αποτελούν χειρουργικές τεχνικές που επικουρούν σε μεγάλο βαθμό στη λύση προβλημάτων που προκύπτουν.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τόσο οι αλματώδεις εξελίξεις στις χειρουργικές μεθόδους όσο και η πρόοδος τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ART) μπορούν πλέον να δώσουν τη λύση στα προβλήματα υπογονιμότητας που αποδίδονται στον ανδρικό παράγοντα. Τελικά, το όνειρο της τεκνοποίησης φαίνεται να είναι πραγματοποιήσιμο για όλο και περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια, τα οποία δεν πρέπει να απογοητεύονται. Η συμβουλή ενός έμπειρου ιατρού ή η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κέντρο κρίνεται απαραίτητη ώστε να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις για τη λύση του κάθε προβλήματος.

 
Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας-γυναικολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ.

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *