Απαντήσεις στα ερωτήματα των ηλικιωμένων για την άνοια και τη Νόσο Alzheimer!

Απαντήσεις στα ερωτήματα των ηλικιωμένων για την άνοια και τη Νόσο Alzheimer!

1/12/2015                                                                                          11.50

Απαντήσεις στους ηλικιωμένους του Γ΄ΚΑΠΗ Αλίμου, έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», πάνω στο θέμα της άνοιας και της νόσου Alzheimer.
Οι ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιο των συνεχών ενεργειών ευαισθητοποίησης της κοινότητας, από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τους ίδιους τους ηλικιωμένους ή τους οικείους τους, ώστε να υπάρξει και άμεση ιατρική παρέμβαση και συμβουλευτική, για την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δωρεάν έλεγχος μνήμης σε ηλικιωμένους που το επιθυμούσαν.

Τι κερδίζει ο ασθενής από την έγκαιρη διάγνωση
Όπως εξήγησε στους ηλικιωμένους, ο Ψυχίατρος & Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Αντώνης Μούγιας: «Είναι γεγονός ότι θεραπεία που τροποποιεί την πορεία της νόσου του Alzheimer δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως θεραπεία που βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσει έγκαιρα. Επίσης, η πρόληψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, μπορούν να “φρενάρουν” τη ραγδαία αύξηση των περιστατικών με νόσο του Alzheimer.

Με την έγκαιρη διάγνωση και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση ο ασθενής μπορεί να ενημερωθεί για το τι να περιμένει, να ενταχθεί στα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης που ενισχύουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων, και να βοηθηθεί σημαντικά στο να διαμορφώσει μια ποιοτική καθημερινότητα και μια ρουτίνα μέσα στην οποία θα νιώθει ασφάλεια.
Όσο πιο γρήγορα ο ασθενής βάλει στη ζωή του τις παραπάνω θεραπευτικές προσεγγίσεις τόσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο ζωής θα κερδίσει και ο ίδιος αλλά και οι οικείοι του, μαζί του και αυτό στα περιστατικά άνοιας είναι κέρδος».

Πως θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της Νόσου Alzheimer
Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα στη νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ) είναι η έκπτωση στην πρόσφατη μνήμη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με:
• επανάληψη ερωτήσεων και ιστοριών από τον ασθενή
• χάσιμο πραγμάτων, που ακολουθείται συχνά από εκνευρισμό και σημαντική αναστάτωση
• αδυναμία απόκτησης καινούργιων γνώσεων
• αδυναμία εκμάθησης γεγονότων που συνέβησαν

Συχνά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχαιμερ) είναι οι διαταραχές του λόγου. Οι ασθενείς έχουν δυσκολία στην εύρεση της κατάλληλης λέξης, περιγράφουν μια λέξη σωστά, αλλά δεν μπορούν να την ονοματίσουν και ο λόγος τους γίνεται λιγότερο αυθόρμητος σε σχέση με παλιά και πιο φτωχός.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της νόσου οι ασθενείς αποπροσανατολίζονται και δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου και αργότερα του χώρου. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τους συγγενείς τους, γιατί δεν ξέρουν τι μέρα της εβδομάδος είναι, πόσο του μήνα έχουμε, τι μήνα και τι έτος.
Στα διαγνωστικά κριτήρια της άνοιας συμπεριλαμβάνεται η απραξία, δηλαδή η αδυναμία να κάνει κάτι παρά τη διατήρηση της κινητικότητας και η αγνωσία, δηλαδή η αδυναμία προσδιορισμού αντικειμένου παρά τη μη προσβολή του αισθητηριακού μηχανισμού.

Πέρα από τα παραπάνω, πολλές φορές συνυπάρχει μια μεταβολή στο χαρακτήρα των ασθενών με νόσο του Alzheimer (Αλτσχάιμερ), η οποία συχνά προηγείται της εκδήλωσης των άλλων συμπτωμάτων της νόσου, κατά αρκετά χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με διαταραχές της συγκέντρωσης, οι οποίες αποτελούν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Alzheimer (Αλτσχάιμερ). Το πρόβλημα με τα συμπτώματα αυτά είναι πως είναι μη ειδικά και συνήθως αποδίδονται από το περιβάλλον στην ηλικία, το άγχος ή και την πεσμένη διάθεση. Τέλος, μη γνωσιακά συμπτώματα, κυρίως κατάθλιψη, μπορεί να αποτελούν το βασικό σύμπτωμα στην έναρξη της άνοιας.

 

Έρρωσο
Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

Έρρωσο

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *