Άνοια: Αλλάξτε τρόπο ζωής για να την αποφύγετε

Άνοια: Αλλάξτε τρόπο ζωής για να την αποφύγετε

22/12/2014                    13:30

 

Σχεδόν ένα στα δύο κρούσματα άνοιας μπορούν να αποφευχθούν, εάν όλοι οι 40άρηδες αρχίσουν να ακολουθούν υγιεινές συνήθειες ζωής, σύμφωνα με μία νέα παγκόσμια έκθεση.

Την έκθεση, που θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο στην 2η Παγκόσμια Σύνοδο Καινοτομίας στην Υγεία (WISH 2015) στην Ντόχα του Κατάρ, συντάσσει ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας της Βρετανίας δρα Άρα Ντάρζι, καθηγητή Χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Όπως δήλωσε ο δρ Ντάρζι, είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος ζωής ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων άνοιας. Στην πραγματικότητα, «μόνο στη Βρετανία θα μπορούσαν να αποτρέπονται σε ετήσια βάση 80.294 κρούσματα άνοιας, εάν όλοι οι ενήλικες υιοθετούσαν ορισμένες συνήθειες που ωφελούν τον εγκέφαλο», είπε.

Οι συνήθειες αυτές είναι η υγιεινή διατροφή, η συστηματική γυμναστική και η συστηματική εξάσκηση των νοητικών δεξιοτήτων με ενασχόληση με απαιτητικές δραστηριότητες όπως τα παζλ και τα σταυρόλεξα.

Δεδομένου ότι στη Γηραιά Αλβιόνα καταγράφονται ετησίως 175.200 νέα κρούσματα άνοιας (ή ένα κρούσμα κάθε 3 λεπτά, όπως λέει ο οργανισμός Alzheimer’s Society), η μείωση κατά 80.294 ισοδυναμεί με πρόληψη του 46,8% των κρουσμάτων.

«Η άνοια, αυτή η εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που στερεί από τους πάσχοντες την προσωπικότητα και τελικά την αξιοπρέπειά τους, είναι μία από τις πιο επίφοβες ασθένειες του ανθρώπινου είδους και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο δρ Ντάρζι.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιο φάρμακο γι’ αυτήν, αλλά να λάβει τα μέτρα του με βάση τα επιστημονικά στοιχεία ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι προσπάθειες διέγερσης του εγκεφάλου μπορούν να τον προστατεύσουν».

Και συνέχισε: «Πρέπει να φροντίσουμε τον εγκέφαλό μας σε ατομικό επίπεδο, οξύνοντας την ικανότητά μας στο σκάκι, λύνοντας τα σταυρόλεξα για “δυνατούς λύτες” και φτιάχνοντας τα παζλ με τα 10.000 κομμάτια».

Όλ’ αυτά, όμως, δεν πρέπει να αρχίσουν στην τρίτη ηλικία, αλλά πριν από τα 50 μας χρόνια. «Η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, η αποφυγή της παχυσαρκίας και η άφθονη γυμναστική παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, διότι πλέον είναι αποδεδειγμένο πως ό,τι ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο», υπογράμμισε.

Από τις ασθένειες που πλήττουν τον εγκέφαλο και συντελούν στην εμφάνιση της άνοιας, ο δρ Ντάρζι είπε ότι οι πιο σημαντικές είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η αρρύθμιστη υπέρταση, λ.χ., αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ πάνω από ένα στα τρία κρούσματα άνοιας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη.

Επομένως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στην μέση ηλικία και η ρύθμιση του σακχάρου από την πρώτη στιγμή που κάποιος μαθαίνει ότι έχει διαβήτη, έχουν ζωτική σημασία.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η σωστή θεραπεία για την κατάθλιψη, διότι διπλασιάζει τις πιθανότητες αγγειακής άνοιας και αυξάνει κατά 65% τον κίνδυνο εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχετικά με τον Συγγραφέα
- Το “’Έρρωσο… να είσαι γερός” είναι µια… αστραπή υγείας, περνάει µηνύµατα & πληροφορίες υποσυνείδητα αφού είναι γρήγορο και κατατοπιστικό. Ο τηλεθεατής δεν… προλαβαίνει ούτε να φοβηθεί, ούτε να κουραστεί… απλά και µόνο να ενηµερωθεί.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.